Volledig scherm
Prinsen carnaval Halderberge vorig jaar bijeen. Voor prins Baarug (derde van links) komt zaterdagavond een opvolger. © Tonny Presser © 2018

Elf-elf feest in vier Halderbergse dorpen ingezet

HALDERBERGE - Op vier plaatsen in de gemeente Halderberge wordt dit weekeinde het carnavalsseizoen 2019/2020 ingeluid. Alleen Oudenbosch begint een week later.

Het Gastelse Vasteloavedzottelaand maakt zich op voor het zestigste carnavalsseizoen. Het motto is ‘Ut blienkt aon alle kaante. Het diamanten jubileum begint zaterdagavond in 't Hart van Gastel met de 11e van de 11e viering. Het liedjesfestival begint om 20.00 uur. De kandidaten hebben allemaal een tekst geschreven op de eerder gecomponeerde VAZ-melodie. Rond elf over elf komen prins Ad en zijn gevolg binnen ter verhoging van de feestvreugde.

De Hoevense Peejenzaaiers zijn zaterdagavond alleen al uit nieuwsgierigheid in groten getale bijeen in Zaal 't Tapperijke. Na zes jaar prins Baarug is hét carnavalsdorp bij uitstek toe aan een nieuwe leutvorst. Daarnaast wordt ook de nieuwe Pliessie bekend gemaakt. Ook een nieuwe nar wordt gezocht, maar die komt pas later dit seizoen tevoorschijn. Iedere Peejenzaaier kan tot aan de onthulling van de nieuwe pakkendragers een gokje wagen. Het 11-11-bal begint om 20.00 uur. 

In Stampersgat verhuist het feest van de zaterdagavond naar de zondagmiddag, zodat ook de jeugd het carnaval mee kan vieren. In zaal Unieke Werken (voorheen Geerts) komen de Meekrapstekers vanaf 14.00 uur bijeen. De verkiezing van het carnavalslied, de presentatie van de dansmariekes en nieuwe leden van de Meekrap, de lancering van de nieuwste hit van het Stampersgatse Trio Zandvrees, warme snert en de kranslegging bij de Meekrapsteker vormen de ingrediënten van een ‘middagje elluf-elluf'. De muziek is van dj's Tim en Xander.

De Smoorfrèters in Bosschenhoofd vieren zaterdagavond met een Roze Bal hun elluf-elluf in café Stroop. DJ Brakske draait de plaatjes en het kledingvoorschrift is conform de kleur van het carnavalsbal. In de loop van de avond duiken prins Ruben d'n Eerste en zijn gevolg op.