Volledig scherm
V.l.n.r. Davut Brouwers, Ferry van Peer en Arvid de Man timmeren nestkastjes. Ze oefenen voor hun stage.foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo

Eigen bedrijfje runnen als arbeidstraining in Roosendaal

ROOSENDAAL - Het lawaai in de timmerwerkplaats is oorverdovend.

De 15-jarige Arvid de Man, Davut Brouwers en Ferry van Peer (beiden 16 jaar) slaan met overgave de spijkers in de vogelnestkastjes. De drie knapen zijn derdejaarsleerlingen van het Praktijkonderwijs aan het Roosendaalse Da Vinci College die zich al timmerend in een 'bedrijfspand' aan de Valkenburgstraat voorbereiden op een echte stage.

Het aanleren en trainen van arbeidsvaardigheden; dat is volgens Rens Boons, afdelingsdirecteur Praktijkonderwijs aan Da Vinci, de belangrijkste doelstelling van het project. "Voordat ze op stage gaan, laten we de leerlingen wennen aan een arbeidsritme. Op tijd beginnen, vaste pauzes en doorwerken tot het moment dat ze naar huis mogen.

Het werk goed leren organiseren, ook zoiets. Zorgen dat een klus op tijd is afgerond", legt Boons uit. Dat lijkt misschien allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zeker niet voor pubers in het Praktijkonderwijs die moeilijk leren en daardoor vaak kwetsbaar zijn.

Lees meer in BN DeStem van donderdag 17 januari en op de iPad

  1. Flink pakket met maatregelen na derde schietpartij in drie jaar in Roosendaal: ‘Het zijn heftige jaren geweest hier’
    PREMIUM

    Flink pakket met maatrege­len na derde schietpar­tij in drie jaar in Roosendaal: ‘Het zijn heftige jaren geweest hier’

    ROOSENDAAL - Ze weet het nog goed: de tranen stonden in haar ogen toen burgemeester Han van Midden haar vertelde dat de maat vol was. Ze wil uit vrees voor reacties niet met haar naam in de krant, maar ze wil wél dolgraag vertellen hoe blij zij en haar buren zijn met een hoop veiligheidsmaatregelen die er voor de omgeving van de Desmijndijk en de Diamantdijk zijn genomen. ,,Eindelijk. Het zijn heftige jaren geweest voor onze wijk.’’