Volledig scherm
Aanhouding in de Molenstraat in Roosendaal. © Christian Traets

Drugsverdachte Saïd C. uit Roosendaal vecht in stilte tegen uitlevering aan Marokko

BREDA/ROOSENDAAL - De van drugshandel verdachte Roosendaler Saïd C. (51) vecht in stilte tegen het uitleveringsverzoek van zijn vaderland Marokko. De regiezitting vandaag op de rechtbank in Breda vond plaats achter gesloten deuren. 

De inhoudelijke zitting staat gepland voor 29 januari en zal eveneens een besloten karakter hebben.

Volgens een woordvoerder van de Bredase rechtbank is de beslissing de zittingen buiten het oog van het publiek te houden, genomen op verzoek van de verdachte. Zijn advocaat mr. Inez Weski wilde niet reageren.

C. wordt door Marokko verdacht van corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel. Hij werd in juni van dit jaar in Roosendaal aangehouden en heeft enige tijd in uitleveringsdetentie gezeten. 

Enkelband

Volledig scherm
Op een conferentie van Rifactivisten pleitte Saïd C. in Rotterdam voor een onafhankelijke Rif. FOTO: Rifonline.net © infopasso

C. heeft van 2007 tot 2010 in het Marokkaanse parlement gezeten voor de partij FEM die opkomt voor de Berber-bevolking van het noordelijke Rifgebergte. Hij geldt als een activist die de bevolking daar steunt nu deze betoogt tegen de Marokkaanse regering. De Berbers voelen zich achtergesteld bij het veel grotere Arabische deel van de bevolking.

De Nederlandse regering wil alleen aan de uitlevering meewerken met de garantie dat Marokko C. alleen vervolgt voor zijn criminele en niet voor zijn politieke activiteiten. De Marokkaanse regering zou die garantie hebben gegeven. C. draagt een enkelband en heeft tot de inhoudelijke behandeling van het uitleveringsverzoek een meldplicht. Weski gaf eerder aan weinig vertrouwen te hebben in de garanties van de Marokkaanse regering. 

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement