Volledig scherm
De ingang van het landgoed Zonneland © Frank Timmers

Drie tips voor Poolse arbeidsmigranten om overlast te voorkomen

roosendaal nispen polluxNISPEN - Het Roosendaalse uitzendbureau Pollux bouwt in een natuurgebied bij Nispen 80 woonstudio's voor 160 voornamelijk Poolse arbeidsmigranten.

Het bedrijf doet er alles aan om overlast voor de buren te voorkomen. Wie vanuit Polen naar Nederland komt, krijgt een film te zien over wat zij in Nederland kunnen verwachten. Daarin worden enkele cultuurverschillen aangetoond:

1. Zeg goedemorgen. Als je 's morgens de deur uitstapt zeg dan goedemorgen tegen de buurman. Dat zijn ze in Nederland gewend en het komt raar over als je de buurman, net als in Polen, zomaar voorbijloopt.

2. Blijf niet ziek thuis met 37,5 graden 'koorts'. In Nederland wordt dat verhoging genoemd. Nee, met een lichaamstemperatuur van 37,5 graden moet je ook bij de dokter niet aankomen.

3. Hier gaat de koekjestrommel dicht. Al na het uitdelen van één koekje. Dat is in Nederland niet gek, terwijl in Polen alleen maar eten op tafel wordt bijgezet. Loop hier ook niet zomaar ergens binnen voor visite, maar maak eerst een afspraak.