Volledig scherm
Kapel Mariadal Roosendaal. © peter van trijen/het fotoburo

Drie partijen geselecteerd voor ontwikkeling Mariadal Roosendaal

ROOSENDAAL - Voor de ontwikkeling van het kloostercomplex Mariadal in Roosendaal zijn door de provincie drie partijen geselecteerd. Eén daarvan is het Roosendaalse bouwbedrijf BVR, een andere is de combinatie van Maas-Jacobs uit Zundert en Van Agtmaal uit Oudenbosch. De derde is een samenwerking van Nico de Bont, BPD Ontwikkeling, Boei en Hazenberg. 

Zij gaan hun ingediende visies uitwerken tot meer concrete plannen. Wat die visies zijn, maakte de provincie niet bekend. Wel is duidelijk dat alle drie denken aan een combinatie van functies voor het complex, zoals wonen, zorg, onderwijs, logies, wellness, horeca en bedrijven.

Goede plannen

De provincie kocht het complex in 2013 van de zusters Franciscanessen om te voorkomen dat het gebouw met grote tuin in verval zou raken. Het was van gedeputeerde Henri Swinkels altijd de bedoeling om het later weer te verkopen aan een partij die er goede plannen mee heeft. Toen de crisis achter de rug was, bood de provincie Mariadal te koop aan en daar kwamen negentien partijen op af. Om het religieus erfgoed financieel aantrekkelijk te maken voor die ontwikkelaars, boden de provincie en gemeente ruimte voor woningbouw. 

Volgens de ingediende visies kan dat in de tuin, zonder dat deze volledig wordt volgebouwd. ,,Woningbouw maakt het plan financieel aantrekkelijker. Het stelt gerust dat dit volgens de schetsen aan de randen van de tuin mogelijk is en we niet elders in Roosendaal ruimte moeten aanbieden'', zeg de Roosendaalse wethouder Toine Theunis die blij is met de selectie. ,,Vooral omdat hier ook lokale en regionale partijen bij zitten.'' De tuin moet wat de gemeente betreft toegankelijk worden en een openbaar karakter krijgen.

Keuze

Begin september moeten de drie uitgewerkte plannen bij de provincie zijn ingediend en begin november wordt de keuze gemaakt over de partij die Mariadal mag kopen en ontwikkelen, waarna er een voorlopig ontwerp volgt. Daarbij worden door de provincie de gemeente en buurtbewoners betrokken. Theunis is blij dat dit tempo gelijk is aan dat van de verbouwing van het stadskantoor en de ontwikkeling van de Gertrudis Mavo, ook in de Vincentiusstraat. ,,Het was onze wens om het hele gebied in één keer te ontwikkelen, alles wordt naar één punt geleid.''