Volledig scherm
Leerlingen da vinci college vlnr maartje breugelmans, lejla masic en lindy kieboom hebben de brabantse wedstrijd voor hun opleiding zorg en welzijn gewonnen en gaan nu naar de landelijke finale. Foto Peter van Trijen / Pix4Profs © pix4profs/petervantrijen

Drie leerlingen van Da Vinci college uit Roosendaal naar landelijke finale

ROOSENDAAL - Lejla Masic (17), Maartje Breugelmans (15) en Lindy Kieboom (15)   waren niet in topconditie. Toch wonnen deze leerlingen van het Da Vinci College in Roosendaal de Brabantse teamvakwedstrijd in de sector zorg en welzijn. Nu lonkt de finale.

De drie scholieren zitten in het vierde jaar van hun opleiding zorg en welzijn, en doen dit jaar eindexamen. Tijdens de Brabantse voorronde zorg en welzijn van Skills Talents, dat vakwedstrijden voor het vmbo houdt, moesten ze zes opdrachten uitvoeren en presenteren. 

,,Het waren echte praktijkopdrachten voor een zorginstelling’’, vertellen de leerlingen. ,,We moesten een planning maken voor de verzorging van ouderen: wanneer we ze wakker moesten maken, wat voor maaltijden ze zouden krijgen en wanneer. We moesten ook met oplossingen komen wanneer er iets onverwachts zou gebeuren”, vertelt Lindy.

Wedstrijd

De  drie scholieren uit Roosendaal moesten zes opdrachten uitvoeren en presenteren tijdens de wedstrijd, georganiseerd door Skills Talent. ,,Het waren echte praktijk opdrachten voor een zorginstelling, die we moesten vervullen. We hebben er ook een planning voor de instelling bij gemaakt, wanneer de opdrachten precies moesten plaatsvinden. Tijdens de wedstrijd was het de bedoeling dat je met oplossingen kwam, wanneer er iets onverwachts gebeurde,” vertelt Lindy. 

,,Ik denk dat we de provinciale wedstrijd gewonnen hebben omdat we echt als een team hebben gewerkt. We hadden de kleding van tevoren op elkaar afgestemd. Een detail misschien, maar daardoor kwamen we met zijn drieën wel meteen als een team naar voren. Ik vond ons team toch meer volwassen overkomen vergeleken met de andere scholen”, zegt Lejla.

De scholieren hadden niet verwacht dat ze de wedstrijd zouden winnen. ,,We waren allemaal ziek geweest de week voor de wedstrijd. Niet in topconditie dus en we hadden niet veel kunnen oefenen’’, vertelt Maartje.

Finale

Lejla, Maartje en Lindy gaan donderdag 21 maart de provincie Noord-Brabant vertegenwoordigen in de landelijke Skills Talentwedstrijd in de RAI Amsterdam. ,,We vertrekken samen een dag voor de finale, want we hebben een overnachting in een bungalowpark gewonnen bij de Brabantse finale.’’

Ze hebben geen idee hoe ver ze gaan komen  tegen de andere elf provincies, vertellen ze. ,,Als we de landelijke wedstrijd winnen, mogen we dan naar een wedstrijd op Europees niveau en daarna volgt zelfs nog een wereldkampioenschap. Dat klinkt heel mooi, maar laten we eerst kijken hoe ver  we in maart komen.”

Volledig scherm
Maartje breugelmans, lejla masic en lindy kieboom vlak na het winnen van de brabantse vakwedstrijd voor hun opleiding zorg en welzijn. © Da Vinci College
  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.