Twee bruidsparen doen een opdracht van de dorpskwis in Oud-Gastel
Volledig scherm
Twee bruidsparen doen een opdracht van de dorpskwis in Oud-Gastel © Foto Pix4Profs/ Gino van Outheus

Dorpskwis neemt Oud Gastel over

OUD GASTEL - Bruidsparen staan in de rij om voor de kerk op de foto te gaan, mensen lopen gehaast kriskras door het dorp, musea die ‘s avonds laat nog mensen over de vloer hebben. Vrijdag was voor het eerst de Dorpskwis Oud Gastel, die de hele avond lang voor drukte en plezier zorgde in het dorp.

Het is een drukte van belang, in restaurant Ministerie van Eten en Drinken in Oud Gastel. Hier hebben vier van de ruim zestig teams hun thuisbasis opgesteld. Een of twee teamleden zitten met de laptop naar het Excel-bestand met de antwoorden te kijken, een ander zit op een telefoon alvast een van de antwoorden op te zoeken, weer een ander pakt snel de fietssleutels om alvast een van de doe-opdrachten te voldoen. In een hoek van het restaurant zit team Fietsclub Ministerie van Eten en Drinken, teamleider André Schoonen zit achter een laptop de vragen te verdelen.

“Wij hebben namelijk bedacht om de vragen in per categorieën te verdelen”, zegt Schoonen. “Zo zijn we niet met z’n allen bezig met één vraag, maar kunnen we ons team met 17 volwassenen en 6 kinderen opdelen. Het is voor ons de eerste keer dat we aan zo’n kwis meedoen, maar het leek ons wel een goede tactiek.”

500 vragen

De opdrachten gaan over van alles. Een foto van Youtuber PewDiePie, bijvoorbeeld, met de vraag wat zijn echte naam is. Ook sportvragen komen aan de orde, zoals welke 72-jarige sporter de Ronde van Frankrijk heeft gewonnen, met de tips ‘Eeuwige tweede’ en ‘Het kostbare kader’. Doe-opdrachten zitten ook in het pakket, zo worden twee jongere teamleden op een gegeven moment aan het werk gezet om een kasteel van suikerklonten te maken en hier een foto van te maken. Uiteindelijk zijn er, inclusief subvragen, bijna 500 vragen en opdrachten die vrijdag ingevuld moesten worden.

Voor sommige vragen en opdrachten moesten de deelnemers echter ook de deur uit. Zo roept teamlid Edgar de Rooij op een gegeven moment dat hij wel naar De Drie Snoeken gaat. “De eerste vraag... Wat is de achternaam van de echtlieden die in de eerste kamer naast de schoorsteen zijn afgebeeld”, zegt De Rooij terwijl hij leest. Hij probeert door het glas te turen, maar ziet geen naam onder de schilderijen staan. Hij laat het daar echter niet bij zitten en gaat op zoek naar een van de aanwezige vrijwilligers van het museum, die hem met een tip de juiste weg opstuurt.

“De Dorpskwis is tot nu toe erg leuk!”, zegt De Rooij. “Waarom ik meedoe? Nou, als er iets in je dorp wordt georganiseerd, moet je daar wel naar toe gaan, vind ik. Iedereen is nu lekker bezig, nu nog even de rest van de vragen afmaken.”

De uitslag van de Dorpskwis is over twee weken bekend.