Voorzitter Louis Priem, wijkchef John Janson en projectleider Arjan Buijsen (vlnr) in het Vrouwenhof. ,,We moeten voorkomen dat deze plek in verval komt."
Volledig scherm
Voorzitter Louis Priem, wijkchef John Janson en projectleider Arjan Buijsen (vlnr) in het Vrouwenhof. ,,We moeten voorkomen dat deze plek in verval komt." © peter van trijen/pix4profs

Doorontwikkeling Roosendaals park Vrouwenhof komt op stoom, 'Er is hier nog winst te halen'

ROOSENDAAL - Doorontwikkeling van park Vrouwenhof komt op stoom. Volgende week komt de drainage op het grote evenementenveld. Maar daar blijft het niet bij. 

Er loopt een onderzoek naar de aanleg van watertappunten en een trimparcours, de aankleding wordt aangepakt en er wordt gekeken of er een goede, vaste toiletvoorziening kan worden gerealiseerd. Nu is het openluchttheater steeds 250 euro per voorstelling kwijt voor de inhuur van een toiletwagen.

Wijkchef John Janson: ,,Deze aanpak is cruciaal voor het Vrouwenhofpark. Dit is de tuin van Roosendaal, een belangrijke plek waar steeds meer reuring begint te komen. We zien dat 'de Roosendaler' het park steeds beter weet te vinden. Dan moet alles er ook perfect bijliggen."

Dat besef is er ook bij de gemeente Roosendaal. Die trok in het kader van het plan Vitale Dorpen en Wijken vorig jaar al 325.000 euro uit om het park en zijn voorzieningen te verbeteren. Janson: ,,Een park waar je tot je enkels in het water staat; dat kan gewoon niet. Dan blijven je bezoekers weg en raak je je vrijwilligers kwijt."

Helpende handjes

Want het Vrouwenhofpark kan bij alle plannen rekenen op de steun van een trouwe schare helpende handjes van het openluchttheater, onder leiding van voorzitter Louis Priem. Ook zijn club ziet dat het park aan populariteit wint. ,,Ongeveer eenderde van al onze bezoekers komt van buiten de stad. In 2015 hadden we in totaal 4.400 mensen die ons theater bezochten, in 2016 al 5.800. Ik denk dat we dit jaar op zo'n 7.000 uitkomen. In 2020 willen we boven de 12.000 eindigen."

Aantallen die volgens Priem verre van onrealistisch zijn. ,,Het is hier zo verschrikkelijk mooi, Roosendalers die hier nog nooit geweest zijn verbazen zich steeds weer over. En blijven terugkomen."

Schoonheid

De schoonheid van het park is ook buiten Roosendaal niet onopgemerkt gebleven, benadrukt Janson. ,,Anton Pieck kwam hier al in 1951 inspiratie op doen voor wat later de Efteling zou worden. We hebben daar notulen van gevonden. Het Vrouwenhofpark had toen al van die paddenstoelen waar muziek uit kwam, dat fascineerde Pieck."

Priem: ,,Het is dat er in Kaatsheuvel meer ruimte was en dat er in Roosendaal verschillende wijken rondom het park in ontwikkeling kwamen. Anders had het Sprookjesbos misschien wel hier gestaan.''

Met het complete pakket aan plannen hopen de gemeente Roosendaal en de stichting Openluchttheater weer wat van die allure terug te krijgen. Daar wil de gemeente tempo mee maken. ,,Zoiets moet geen jaren duren", zegt Arjan Buijsen, projectleider bij het gemeentelijk ingenieursbureau. ,,We hopen het meeste werk in 2018 af te ronden."

Doorpakken

Ook Janson benadrukt de noodzaak van doorpakken. ,,We moeten voorkomen dat deze plek in verval komt, want een mooi Vrouwenhofpark is ook goed voor de Roosendaalse binnenstad. Die derde van de bezoekers van buitenaf aan het openluchttheater moeten we ook de stad in zien te trekken. Om er wat te gaan eten, om er te blijven slapen."

Daartoe wordt er in het najaar een groot overleg gepland tussen gemeente, de stichting Openluchttheater en de naastgelegen speeltuin. Daar moet antwoord komen op de vraag hoe dat te bereiken. Janson: ,,Want er is hier nog winst te halen."