Domweg gelukkig in Roosendaal

ROOSENDAAL - In Roosendaal wonen de gelukkigste mensen van Brabant. Dat staat in de Atlas voor Gemeenten. Goed nieuws, maar er valt wel iets op af te dingen.

Geluk in Roosendaal. Zoë Hermans (19) weet wel wat dat is: ,,Roosendaal hangt tussen een dorp en een stad: het is groot en er zijn veel winkels. Maar als je café Chagall binnenloopt, dan ken je iedereen.''

Zo simpel kan het zijn. Maar Koen Vinckx van het Brabants onderzoeksbureau PON kan niet anders dan met verbazing kijken naar de scorelijst van de Atlas voor Gemeenten en de elfde plaats die Roosendaal daarop heeft gekregen. Want uit het onderzoek 'Sociale Veerkracht' dat vorig jaar door het PON is gepresenteerd, scoort Roosendaal juist slechter dan vergelijkbare Brabantse steden.

Vertrouwen

Op het gebied van onder meer werk, inkomen, gezondheid en woonomgeving bungelt de stad onderaan de ranglijst. Bovendien zijn er maar weinig gemeenten waar het vertrouwen in zowel elkaar als de politiek zo laag is. Dan doet Breda het in veel opzichten beter. Toch staat die stad veel lager op de lijst van de Atlas: dertigste van de vijftig grootste gemeenten.

,,Ik kan moeilijk duiden waarom Roosendaal opeens zo'n positieve uitschieter is'', zegt Vinkcx. ,,De stad viel in ons onderzoek juist op als een van de zwakkere gemeenten. Het rapport van de Atlas voor Gemeenten komt op zijn zachtst gezegd met nogal onverwachte resultaten.''

Burgemeester Paul Depla van Breda doet niet flauw over het Roosendaalse succes en feliciteert de stad van harte ,,Uiteindelijk willen we toch allemaal gelukkige inwoners'', zegt Depla. Om daar aan toe te voegen dat het werk van de gemeente maar één van de factoren is die bijdraagt aan het geluk van de inwoners. De burgemeester gaat daarom ook zelf aan de slag: ,,We doen onze stinkende best om ervoor te zorgen dat onze inwoners nóg gelukkiger worden.''

Gelukkig

De cijfers komen niet zo maar uit de lucht vallen, zegt econoom Roderik Ponds van de Atlas voor Gemeenten. Hij benadrukt dat het onderzoek is opgezet met steun van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarbij zijn drie persoonlijke vragen gesteld: hoe tevreden bent u met uw leven? Bent u gelukkig? Hoe vaak heeft u zich de afgelopen vier weken gelukkig gevoeld?

Het is Ponds en zijn collega's opgevallen dat geluk wordt bepaald door zeer persoonlijke omstandigheden. Zo zijn mensen die niet roken en matig drinken meestal het gelukkigst. Dan volgen mensen die regelmatig sporten en niet worden gehinderd door lichamelijk ongemak. Verder zijn mensen tot 35 jaar 'supergelukkig', wanneer ze bezig zijn hun bestaan op te bouwen met nieuwe banen, een eerste auto en een leuke partner.

Gevoel

Dat goede gevoel zakt weg, om weer terug te keren na hun 65ste. Dan valt de dagelijkse sleur weg en kan er gereisd worden. Verder zijn de bezitters van een eigen woning gemiddeld gelukkiger dan huurders.Al die gegevens, gecombineerd met informatie van het CBS, leiden tot de conclusie dat Roosendaal eigenlijk best wel een gelukkige bevolking heeft. Burgemeester Jacques Niederer is dan ook een tevreden man. ,,Heel plezierig dat we zo positief scoren'', zegt hij. ,,Ook bij ons eigen onderzoek naar de tevredenheid van onze inwoners in 2015 behaalden we een mooie voldoende, namelijk een 7,3. Het applaus is van en voor al onze inwoners."

Het is altijd leuk voor een gemeente om een feestje te kunnen vieren, zegt bestuurskundige Julien van Ostaaijen van de Universiteit van Tilburg. Bovendien is het voor bestuurders een mooi moment voor reflectie. ,,In gemeenten die het slecht doen, zit altijd wel een wethouder die zegt: dit moet anders. Bestuurders willen altijd dat hun gemeente goed in de lijstjes scoort. Ze vergelijken graag'', zegt Van Ostaaijen.

Bediend

Gemeenten worden wat dat betreft op hun wenken bediend, zegt de bestuurskundige: ,,Er zijn zo veel lijstjes. Als gemeente ben je tegenwoordig altijd wel ergens goed in.''

Het barst dus van de lijstjes. Wat is dan de meerwaarde van de nieuwe 'geluksindex'? ,,Er zijn al gemeenten die een geluksbeleid voeren'', zegt econoom Ponds. ,,Bovendien wordt steeds vaker de vraag gesteld of welvaart meer is dan euro's.'' Hij wijst daarbij op Bhutan, een klein koninkrijk in de Himalaya. Daar wordt de kwaliteit van leven niet gebaseerd op het bruto nationaal inkomen, maar op het bruto nationaal geluk.

Dat klinkt behoorlijk abstract. Amy van Gemberden (12) legt uit hoe het echt zit. ,,Het is in Roosendaal vooral gezellig door de evenementen'', zegt de Roosendaalse. ,,We kijken met z'n allen op het plein op een groot scherm naar het WK, vieren samen carnaval en gaan in de winter naar de schaatsbaan."

Maar goed, het blijft even wennen: de overduidelijke constatering dat Roosendaal, niet de mooiste stad van het land, in verhouding zo goed scoort. ,,Ach'', zegt Ponds. ,,Aantrekkelijkheid is geen garantie voor geluk.'' Bovendien moet je de stad niet onderschatten, zegt bestuurskundige Van Ostaaijen: ,,Het zou namelijk best wel eens kunnen zijn dat de mensen in Roosendaal echt gelukkig zijn.''

BN DeStem nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
Volledig scherm
Roosendaal is top! Vraag het maar aan Zoë, Lian en Demi Hermans en Kitty Ronnens. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs