Volledig scherm
2016-09-15 15:24:42 ROTTERDAM - Vrouwe Justitia. ANP LEX VAN LIESHOUT © anp

Dollemansrit vanuit Roosendaal vol verkeersovertredingen eindigt in Oudenbosch

BREDA / ROOSENDAAL - Na een dollemansrit vanuit Roosendaal, vol verkeersovertredingen, rijdt de 43-jarige automobilist zich klem in het centrum van Oudenbosch. Een achtervolgende motoragent probeert te voorkomen dat hij op de vlucht slaat. De autobestuurder zou vervolgens tweemaal, voor- en achteruitrijdend, op de agent zijn ingereden.

Niet normaal
De Roosendaler erkent dat hij op 13 juli 2016 onverantwoordelijk heeft gereden. Hij negeerde meerdere stoptekens en het zwaailicht van de agent. Volgens de officier van justitie reed hij met zijn BMW door rood, werden op de A58 snelheden gemeten van 200 kilometer per uur en haalde hij andere weggebruikers in via de vluchtstrook. ,,Daarbij zijn levensbedreigende situaties ontstaan." De verdachte: ,,Ik geef toe dat mijn rijgedrag niet normaal was. Ik had me maanden over de kop gewerkt en weinig geslapen." De reclassering denkt dat de man mogelijk speed had gebruikt om het harde werken vol te houden. De verdachte bestrijdt dat.

Paniek
Eenmaal in Oudenbosch rijdt hij zich vast in een éénrichtingsweg. Hij weerspreekt dat hij op de motoragent is ingereden. ,,Ik had beslist geen kwaad in de zin. Ik weet honderd procent zeker dat ik hem niet heb geraakt, er zat een paar meter tussen."
Volgens de motoragent echter reed hij eerst achteruit en daarna vooruit met piepende banden op hem af. Daarbij raakt het voorwiel van de motor ontzet en loopt de agent verwondingen op. De beklaagde: ,,De agent heeft waarschijnlijk zijn motor in paniek laten vallen."

Zelfbediening
De verdachte zou eerder dit jaar ook een diefstal en een poging daartoe hebben gedaan. Maar volgens zijn raadsman Van Asselt waren dat meer 'mislukte pogingen tot zelfbediening'. Zijn cliënt heeft een strafblad met meerdere vermogensdelicten, maar stelt dat hij hard bezig is om zijn leven om te gooien.

De officier verwijt hem poging tot zware mishandeling en vordert een celstraf van 240 dagen waarvan 146 voorwaardelijk. Daarmee resteert de tijd van het voorarrest. Daarnaast eist ze ontzegging van de rijbevoegdheid gedurende 12 maanden. Uitspraak over twee weken.