Leoreta Vezaj en Edwin Brosens tussen de macrofoto's die hen zo dierbaar zijn.
Volledig scherm
Leoreta Vezaj en Edwin Brosens tussen de macrofoto's die hen zo dierbaar zijn. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Dit koppel geeft cursussen macrofotografie: ‘Mensen motiveren verder te kijken’

ROOSENDAAL - Leoreta Vezaj en Edwin Brosens timmeren stevig aan de weg met een cursus over macrofotografie. De twee willen dat mensen ervaren hoe ze kijken en hoe dat ook anders kan.

Vakantiefoto's stromen binnen, foto's maken is gemakkelijk geworden. Mooie foto's maken blijft echter een kunst. 'Macrofotografie als kunst' is nieuw en bijzonder.

Sluipwesp

Leoreta Vezaj kwam zeventien jaar geleden uit Kosovo naar België. Daar vond ze werk als model en als make-up artiest. Edwin Brosens is fotograaf, maakt foto's van mensen, van de natuur en vooral en in het bijzonder van insecten. Onlangs stond in deze krant dat hij, als eerste in Nederland, de sluipwesp Javra opica gesignaleerd had. 

Quote

Door haar creativi­teit ontdekte ik dat er meer is dan gewone fotografie

Edwin Brosens

Twee jaar geleden ontmoetten Edwin en Leoreta elkaar bij een evenement in Roosendaal, waar ze beiden voor hun beroep waren, hij om foto's te maken en zij om te schminken. Die ontmoeting heeft hun leven helemaal veranderd. Ze bleken geïnteresseerd in elkaars werk, werden verliefd en doordat hun beider passies, fotografie en creativiteit, samenkwamen ontstond 'Macrofotografie als kunst'. 

Verbeeldingskracht

Quote

Overal waren de bezoekers verrast en enthousi­ast

Edwin Brosens

Edwin: ,,Door haar creativiteit ontdekte ik dat er meer is dan gewone fotografie.” ,,Met de camera leg je vast wat je ziet, maar vervolgens zie ik allerlei mogelijkheden om vanuit dat plaatje een ander beeld te maken. Zo ontstaat dan een beeld uit verbeeldingskracht", legt Leoreta uit.

En op die manier maken zij samen van een realistische foto een kunstwerk, dat sterk op een schilderij lijkt. Het oorspronkelijke beeld blijft herkenbaar maar door met kleuren en licht te werken wordt het meer abstract en of surrealistisch. Vanwege de kracht van de verbeelding noemen Edwin en Leoreta hun werken: Feeling Art.

Moderne techniek

Onder deze titel exposeerden ze eerder in het arboretum in Kalmthout, de heemtuin in Rucphen en in Brussel en Mechelen. ,,Overal waren de bezoekers verrast en enthousiast", zegt Edwin. Met de moderne techniek is veel mogelijk. Wel vormen compositie en traditionele technieken als belichting, sluitingstijd en scherpte de basis in de cursussen van Brosens en Vezaj. Volgens hen is 'Macrofotografie als kunst' voor iedereen met een gewone spiegelcamera te doen. ,,Maar", zeggen ze, ,,net als bij sport is de ene mens er beter in dan de andere."

Quote

In onze cursussen ervaren mensen hoe ze naar beelden kijken en dat het ook anders kan

Edwin Brosens en Leoreta Vezaj

En verder: ,,Mensen motiveren om er ook mee te beginnen en andere kunstenaars te ontdekken, is voor ons een belangrijke reden om ons werk te laten zien en cursussen te geven. In die cursussen ervaren mensen hoe ze naar beelden kijken en dat het ook anders kan. Feeling Art is een fotostijl gebaseerd op verbeelding die bij ieder mens anders is en zich blijft ontwikkelen.”

Meer over Feeling Art is te vinden op: edwinleoreta.nl.