Volledig scherm
Kayleigh de Bekker (8) uit Dinteloord is helemaal fan van de Oranje Leeuwinnen. Ze heeft hetzelfde voetbalshirt als haar idool gekocht: Lieke Martens. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Deze West-Brabantse superfans zijn in de ban van de Leeuwinnen

wk vrouwenvoetbalSlingers, zwaaivlaggetjes, oranje ballonnen. Voorzichtig kleurt Nederland oranje. De Albert Heijn heeft posters, Blokker poppetjes. Het mag duidelijk zijn: het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen is begonnen.

Quote

Hoe verder ze komen, hoe meer er versierd wordt

Ankie van Beurden, Fop-sjop Breda

In de straten zijn her en der versieringen. De etalage van feestwinkel Fop-sjop in Breda begint er deze week mee. Eigenaar Ankie van Beurden: ,,Ik denk dat Nederland wel weer toe is aan een beetje Oranje.” Of de dames net zo populair zijn als de mannen? ,,Ik denk niet dat ze dat redden, maar ik hoop het wel. Ik kijk zelf graag de wedstrijden. Ik ben niet zo’n voetbalfan, maar bij zoiets wel. Omdat het Nederland is en omdat het de vrouwen zijn.” Ze ervaart dat mensen vaak pas op het laatste moment versiersels kopen. ,,Het hangt er ook van af hoe ver ze komen. Maar dat is met een mannenkampioenschap ook. Hoe verder ze komen, hoe meer er versierd wordt.”

Een zaak in Breda die zeker in het oranje wordt gestoken is de Old Dutch Sportsbar. Alle wedstrijden worden er uitgezonden. Op groot scherm en als het weer het toelaat ook op het terras. ,,De zaak zal goed versierd zijn om nog beter in de sfeer te komen en onze Oranje Leeuwinnen aan te moedigen”, zegt eventmanager Kevin Jaspers.

Mini-Lieke

‘Fan van Lieke’ is nogal een understatement als je het over Kayleigh de Bekker (8) uit Dinteloord hebt. Ze wordt liever ‘mini-Lieke’ genoemd. Ze heeft alles van de topvoetbalster. Het huis is twee weken geleden al van top tot teen versierd met Oranjespullen en toen het nieuwe speelshirt uitkwam, wilde ze dat meteen hebben. Voetballen doet ze elke dag. In de tuin, de op de training in Woensdrecht, bij het speeltuintje voor het huis. ,,Ze beleeft zoveel plezier aan het voetbal dat we afgelopen zaterdag naar Eindhoven zijn geweest voor de uitzwaaiwedstrijd”, zegt vader Arnold. ,,Dit jaar hadden we als doel: een foto met Lieke Martens”, zegt moeder Tamara. Maar na de wedstrijd moest het gezin nog drie uur wachten voor de speelsters naar buiten kwamen. Toch wilde Keyleigh wachten. Toen haar grote idool eindelijk naar buiten kwam, stond ze met open mond te staren. ,,Zo hadden we haar nog nooit gezien.” Ze was zo onder de indruk dat ze bijna vergat een foto te maken, maar gelukkig hangt er toch maar mooi een kiekje van Lieke en mini-Lieke in huis.

Festival om je een echte Leeuwin te voelen

Quote

Voor de jeugdspeel­sters zijn de speelsters van het Nederlands elftal natuurlijk de grote voorbeel­den en heldinnen

Rens Bogers

Bij V.V. Bavel wordt eind deze maand een heus Leeuwinnen Voetbalfestival georganiseerd. Daar kunnen honderd meisjes tussen de 10 en 15 jaar een middag samen voetballen en zich zo ‘een echte Oranje Leeuwin te voelen’. ,,Het aantal inschrijvingen loopt nu aardig op”, zegt Rens Bogers van de club. ,,De teller staat nu op 45 deelnemende meiden, maar met de start van het WK verwachten we dat dit de komende week zeker verder gaat oplopen.”

De Oranje Leeuwinnen leven bij de voetbalvereniging. ,,Bij jong en oud. Zo waren we met een groep speelsters van de vrouwen aanwezig bij de uitzwaaiwedstrijd Nederland - Australië. En vrijdagavond keken we in de kantine naar de openingswedstrijd van het WK. Voor de jeugdspeelsters zijn de speelsters van het Nederlands elftal natuurlijk de grote voorbeelden en heldinnen.”

Leeuwinnentenue 

Bij 100% Voetbal in Roosendaal zijn de officiële shirts al besteld. ,,Er was veel vraag naar in de winkel.” Het zijn vooral vrouwen die de shirts willen hebben. Eigenaar Sjoerd Verbraak hoopt dat de shirt de winkel uitvliegen, ,,maar dat zal met de prestaties samenhangen.” Hij merkt dat de populariteit groeit. ,,Ze boeken succes en er is veel aandacht in de media. Dat maakt dat er meer vraag komt naar damestenues.”

Op naar Le Havre

Een echte voetbalfamilie, zo kan de familie Vugts uit Steenbergen wel genoemd worden. De kinderen zitten op voetbal, vader Tonnie trainde eerst zoon Teun en nu de ploeg van dochter Moniek. Moeder Frieda geeft het damesvoetbal in Welberg een impuls als vrijwilliger bij de club. Moniek (10) is helemaal fan van de Leeuwinnen. Wat zij later wil worden? ,,Lieke Martens.” Het tenue (precies hetzelfde als haar idool) is haar lievelingstrainingspak. Ook haar familie is inmiddels aangestoken met het Leeuwinnenvirus. Bij het EK in Enschede stond het gezin langs de lijn tijdens de halve finale en de finale. Niet gek is het dus dat het viertal ook dit weekend naar Le Havre rijdt om de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland te zien. ,,We zitten heel dicht bij het hotel van de Oranjedames!” Moniek heeft al een boekje geknutseld. ,,Daarin wil ze zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen”, zegt Frieda. Spannend vindt Moniek het niet om de topsporters straks misschien te ontmoeten. ,,Ben al bij best veel wedstrijden geweest. En Lieke heb ik al eens ontmoet: haar handtekening staat op mijn trui.”

Volledig scherm
Moniek (10) Vugts uit Steenbergen is superfan van de Oranje Leeuwinnen, het weekend gaan ze naar Frankrijk om een wedstrijd te zien. © Pix4Profs/Peter Braakmann