Volledig scherm
Marijn Adriaanse (links) en Valerie Bentvelsen behaalden topresultaten bij de landelijke wiskundewedstrijd W4Kangoeroe. © pix4profs/petervantrijen

Deze Norbertus Gertrudisleerlingen hebben échte wiskundeknobbels

ROOSENDAAL - Ze hebben echte wiskundeknobbels, Valerie Bentvelsen (12) en Marijn Adriaanse (16).

Beide leerlingen van het Norbertus Gertrudis Lyceum gooiden hoge ogen bij de landelijke wiskundewedstrijd W4Kangoeroe. Marijn maakte zelfs geen enkele fout en is de beste van Nederland. Valerie zat daar met een score van 99,57 procent - slechts 0,43 procent van de deelnemers deed het beter - niet ver onder.

Trots

Quote

De opgaven van W4Kangoeroe waren leuker dan normale wiskunde­som­me­tjes

Valerie Bentvelsen (12)

Interim-directeur Bernadette Renne zette het duo gisteren in het zonnetje, gadegeslagen door trotse wiskundedocenten. Valerie is blij verrast: ,,Ik wist wel dat het goed ging, maar ik had niet verwacht dat ik het zo goed had gedaan." Ze mag meedoen aan de Wiskunde Olympiade. Wiskunde vindt ze best een leuk vak. ,,Maar de opgaven van W4Kangoeroe waren leuker dan normale wiskundesommetjes. Dat is meer bezigheidstherapie."

Quote

Ik ben twee keer derde geweest en nu eindelijk eerste

Marijn Adriaanse (16)

Marijn doet al sinds groep vijf mee aan de wiskundewedstrijd. ,,Ik ben twee keer derde geweest en nu eindelijk eerste." Slim als hij is, heeft hij een goede strategie uitgedokterd voor die ene vraag waarover hij twijfelde. ,,Als je ook maar een vermoeden hebt, is het statistisch gezien altijd beter om dat antwoord te kiezen dan de optie ik weet het niet."

Het 'puzzelaspect' van wiskunde vindt hij leuk, maar dingen maken en programmeren vindt hij nog leuker. Als profielwerkstuk wil hij een modulin maken, een synthesizer die je bespeelt als een viool. De vijfdeklasser gaat dan ook geen wiskunde studeren na zijn eindexamen. ,,Ik vind biologie en natuurkunde ook leuk. Ik ben al eens vierde geworden bij de Biologie Olympiade en twaalfde bij de Natuurkunde Olympiade, maar dat viel in de reisweek. Ik ga waarschijnlijk elektrotechniek studeren aan de TU Delft."