Volledig scherm
PREMIUM
Kapitein-luitenant ter zee Will Meurer, uit Stampersgat. © Hans Broekhuizen

Deze bom-expert uit Stampersgat maakte talloze dodelijke explosieven onschadelijk

STAMPERSGAT - Einde missie. Will Meurer, bom-expert van de Nederlandse marine, wordt pensionado. Tijdens zijn gevaarlijke internationale carrière maakte Meurer talloze dodelijke explosieven onschadelijk.

Grote vent, korte broek, blote voeten. Kapitein-Luitenant ter Zee Meurer met een mok koffie en een worstenbroodje achter de dijkwoning in Stampersgat.

Quote

De allermooi­ste baan ter wereld

Will Meurer

Pas geleden woonde hij met partner Ingrid - ze hebben geen kinderen - nog vijftien hoog op Manhattan. Daar werkte de West-Brabander bij de Verenigde Naties samen met een Amerikaan en een Duitser aan een internationale lijst bindende afspraken voor explosieven-opruiming tijdens missies om de veiligheid te bewaren.  De do's en don'ts, hoe je zonder kleerscheuren niet alleen bommen uitschakelt, maar ook de militante organisaties die ze leggen. Maar daarover straks meer.

Volledig scherm
Dit voorjaar nog werkte explosieven-expert kapitein-luitenant ter zee Will Meurer op uitleenbasis voor de Verenigde Naties op het hoofdkantoor in Manhattan, New York City. In zijn handen een voorbeeld van een geïmproviseerd explosief: een emmertje springstof met een ‘crush wire’ van aan elkaar geknoopte schakelaartjes die de home-made-bomb afvuren als je er op stapt. © Maartje Roos, in opdracht ministerie van Defensie
  1. Narreke Doremi van Tullepetaonestad mag het eindelijk van de daken schreeuwen: ‘Ik heb er zó veel zin in’
    PREMIUM
    INTERVIEW

    Narreke Doremi van Tullepetao­ne­stad mag het eindelijk van de daken schreeuwen: ‘Ik heb er zó veel zin in’

    ROOSENDAAL - Nee, het is echt puur toeval, benadrukt Cor Verbogt. Want hoe baanbrekend het ook was toen Roosendaal in 2014 met Malou van Rede als een van de eerste plaatsen in Nederland een vrouw als carnavalsfunctionaris kreeg, dat Tullepetaonestad met Carmen Hack (29) opnieuw een vrouwelijke nar heeft is echt ‘geen bewussie’. Verbogt: ,,We gingen voor de beste. En dat was Carmen.’’