Volledig scherm
De afvalverbrander Suez/Sita. Op terrein linksboven is biomineralenfabriek gepland.

Definitief mer-advies: Niets staat vergunning mestfabriek in Roosendaal in de weg

ROOSENDAAL - Het gevecht rond de geplande mestfabriek in de Roosendaalse wijk Westrand heeft donderdag een verrassende wending gekregen. Tegen de verwachtingen in kwam de onafhankelijke Commissie mer met een positief advies: op grond van de huidige informatie is er geen beletsel meer voor de gemeente Roosendaal om een vergunning af te geven aan de ondernemers van de biomineralenfabriek.

,,Er is nu voldoende informatie voor een afgewogen besluit. En die informatie geeft aan dat de fabriek kan voldoen aan de normen van de provincie'', aldus Sjoerd Harkema namens de mer-commissie.

Uit het advies blijkt dat de initiatiefnemers van de fabriek afgelopen dinsdag nog aanvullende informatie aanleverden. Twee zaken zijn daarbij essentieel: in plaats van 30 meter komt er een 40 meter hoge schoorsteen waarmee voldaan kan worden aan de eisen van geuruitstoot. Bovendien is door de ondernemer toegezegd dat hij goed zal letten op de samenstelling van de mest die in de installatie wordt verwerkt.

,,Het is aan de gemeente om te bepalen hoe streng ze is wat betreft toezicht en controle. Zij kan aanvullende voorwaarden in de vergunning opnemen, maar daar gaan wij als mer-commissie niet over'', aldus Harkema.

Het definitieve mer-advies komt op het moment dat de overgrote meerderheid van de gemeenteraad een motie wil indienen om een dikke streep te halen door de mestfabriek. Bij inwoners in Westrand groeit het verzet tegen de fabriek.

Wethouder
Wethouder Toine Theunis toonde zich donderdag ook verrast door het advies. ,,De initiatiefnemers zijn er kennelijk in geslaagd om op de valreep nog belangrijke informatie te overleggen.'' Alles ligt nu op tafel waar de gemeenteraad om vroeg, aldus Theunis.

Op grond daarvan kan het college van B en W niet anders dan een vergunning verlenen. ,,Juridisch wordt het heel lastig om dat te weigeren. Het college loopt het risico van onrechtmatig handelen. Bovendien kan de vergunning alsnog door de rechter afgedwongen worden'', schetst Theunis het dilemma.