Pier Eringa (uiterst links) laat zich informeren op de plek van de aanrijding.
Volledig scherm
Pier Eringa (uiterst links) laat zich informeren op de plek van de aanrijding. © ProRail

'De schade is enorm', ProRail-baas Eringa wil onderzoek na treinbotsing Wouw

WOUW - Pier Eringa, president-directeur van ProRail, wil samen met wegbeheerders onderzoeken hoe incidenten met groot bouwmaterieel zoals in Wouw in de toekomst kunnen worden voorkomen. Dat laat ProRail weten nadat Eringa vrijdagochtend zelf naar Wouw kwam.

Bij de spoorwegovergang aan de Plantagebaan kwam een passagierstrein hard in aanraking met een dieplader. Het was al de tweede aanrijding in een week waarbij groot bouwmaterieel een rol speelde. Afgelopen maandag botste een goederentrein al op een graafmachine in Deurne.

De ontspoorde trein na de botsing van de vrachtwagen bij Wouw
Volledig scherm
De ontspoorde trein na de botsing van de vrachtwagen bij Wouw © Christian Traets / Maricmedia

Eringa: ”De schade is enorm. We mogen van geluk spreken dat hierbij geen slachtoffers zijn gevallen. Het had zoveel slechter kunnen aflopen. Ongelukken zijn altijd mogelijk, maar als zoiets twee keer in een week gebeurt, kun je niet meer spreken van een incident. Je kunt je afvragen of we niet met extra maatregelen moeten komen, samen met de wegbeheerders. Waarbij je dan iedere situatie afzonderlijk bekijkt: Waar kun je het met de techniek oplossen, waar met overweg en omliggende wegen? En waar gaat het om gedrag van weggebruikers?”

Door de botsing bij Wouw zijn het spoor en de overweginstallatie zwaar beschadigd. Als de trein is weggehaald, kan de schade definitief worden opgenomen. Pas dan kan worden bepaald welke herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Vrijdagmiddag wordt de trein weer op de rails gezet, waarna de trein kan worden weggesleept.

ProRail kan nog niet exact aangeven hoe lang het weghalen van de trein en de andere werkzaamheden gaan duren.