Geen drempel maar een beweegbare put in de weg
Volledig scherm
Geen drempel maar een beweegbare put in de weg © Actibump

De Roosendaalse wethouder Cees Lok kijkt naar toepasbaarheid Zweedse drempels

ROOSENDAAL - In Roosendaal zouden op veel meer plaatsen verkeersremmende maatregelen moeten toepassen. In de Stationsstraat zijn die onlangs getroffen en ook als het aan Kees Verstraten en Sanneke Vermeulen van de VVD-fractie ligt komen er meer straten aan de beurt.

De fractie vraagt of Lok ook aandacht heeft voor de Zweedse drempel. Wethouder Cees Lok (VVD) noemt zichzelf een voorstander van verkeersmaatregelen die het weggedrag op een positieve manier beïnvloeden. 

Inhaalverbod

In de Stationsstraat zijn witte strepen aangebracht, is een inhaalverbod ingesteld, is 50 op het wegdek geschilderd en zijn digitale snelheidsmeters geplaatst. Als het aan de VVD ligt worden er meer maatregelen toegepast. Daarbij denken de liberalen bijvoorbeeld aan aanpassingen van de stoephoogten en - als het mogelijk is - meer groen in de middenberm. Wethouder Lok zegt dat er in straten waar te hard wordt gereden ook bloembakken kunnen worden geplaatst. Dat gebeurt steeds in overleg met de bewoners. Ook het ophangen van snelheidsdisplays is dan mogelijk. 

Hulpdiensten

Daarbij kijkt Lok zeker ook naar de ontwikkelingen rond de zogeheten Zweedse drempel of actibump. Dit is een automatische, metalen strook die 6 centimeter in de grond wegzakt als een automobilist te hard komt aanrijden. De gemiddelde snelheid van automobilisten daalt door de aanwezigheid van deze drempel met 5,5 km/u, zo blijkt uit onderzoek. Het aantal snelheidsovertreders in 30-kilometerzones daalde van 75 naar 21 %. De Zweedse drempel zakt alleen weg bij hardrijders. Door speciale sensoren kunnen hulpdiensten wel op hoge snelheid passeren. 

  1. Binnenkijken in de nieuwe bioscoop van Roosendaal: hier kijk jij straks naar de nieuwste films
    PREMIUM

    Binnenkij­ken in de nieuwe bioscoop van Roosendaal: hier kijk jij straks naar de nieuwste films

    ROOSENDAAL - Meters aan rode stof hangen al aan de muur. Bussels koperdraadjes verraden precies waar de speakers komen te hangen. Op de gigantische houten hellingen staat tot op de millimeter afgetekend waar de stoelen moeten komen. De muren achterin staan zo glad als een spiegel, klaar voor zes enorme doeken. Langzaam maar zeker begint het immense gebouw aan de Nieuwstraat écht op een bioscoop te lijken.