Volledig scherm
De Pastoor Bastiaansensingel in St. Willebrord is een van de elf plekken in de gemeente Rucphen waar de verkiezingsborden al een tijdje staan. Maar plakken, ho maar, de politieke partijen houden het kruit nog even droog. © Pix4Profs/Peter van Trijen

De borden voor de Statenverkiezing staan er, maar Rucphen wacht met plakken

RUCPHEN - De borden voor de Statenverkiezing staan er sinds ruim een week in Rucphen, maar alle elf zijn ze nog maagdelijk.

En dat zal voorlopig nog zo blijven, want de plaatselijke politieke fracties doen het rustig aan. Waar de een wacht op orders vanuit Den Bosch, zegt een ander het plakken bewust uit te stellen tot vlak voor de verkiezingen op 20 maart. ,,De posters worden er soms na twee dagen alweer afgescheurd of ze worden beklad”, zegt PvdA-raadslid Ad Jongenelis. ,,Dat vind ik zonde. We krijgen er maar een beperkt aantal. Als we ze nu al opplakken, sta je straks met lege handen. Wij wachten tot na Carnaval.”

Herstellen

Zo niet de VVD, die begint waarschijnlijk ergens volgende week. ,,We zullen een paar keer een nieuw rondje langs de borden moeten maken om zaken te herstellen", zegt woordvoerder René Lazeroms. ,,Dat zijn we gewend.”

Groene golf

Het CDA hoopt op een Brabantbreed Groene Golf-effect, zegt de lokale fractievoorzitter Tosca Goorden. ,,Het liefst beginnen we in de hele provincie tegelijk met de campagne, in ieder geval in de regio. Maar voorlopig houden we het startmoment nog even geheim.”

Campagneteam

Volledig scherm
Ad Jongenelis wacht tot na de Carnaval met posters plakken. ‘Zonde om het nu al te doen, want de ervaring leert dat ze er al snel weer afgescheurd worden’. © Gemeente Rucphen

De PVV wacht op aanwijzingen van het provinciale campagneteam in Den Bosch en van de lijsttrekker van de partij. ,,Zij bepalen wat er gaat gebeuren en wanneer. Daar werken wij natuurlijk met vrijwilligers wel aan mee.”

Want, daar zijn alle lokale politici het over eens, het is belangrijk om voor de provincie te gaan stemmen. Er zijn namelijk tal van onderwerpen die je beter gezamenlijk kunt aanpakken dan als individuele gemeente, ondermijning bijvoorbeeld. De provincie bepaalt veel, zegt Jongenelis: ,,Of het nou gaat om wegen of veestallen, iedereen merkt het wanneer er in Den Bosch bepaalde beslissingen worden genomen.”

Kandidaten

Iedere gemeente mag  zelf beslissen wanneer ze de borden plaatst. Rucphen doet dat gewoonlijk wanneer de deelnemende partijen en kandidaten bekend zijn, zegt de gemeentewoordvoerster. Dat was dit jaar op 4 februari. 

  1. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

    Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij Roosendaal­se nikabdraag­ster uit trein zet

    ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt en is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”