Volledig scherm
Op Breda International Airport/Seppe kwamen de mensen bijeen die figureerden in de serie bevrijdingsverhalen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Dankbaarheid overheerst bij ontmoeting verhalenvertellers oorlog en bevrijding

Bevrijding 75 jaarBOSSCHENHOOFD - Alsof het gisteren gebeurde. Zo kwamen de afgelopen maanden de verhalen los van achttien Westbrabanders, die met verslaggevers van BNDeStem herinneringen ophaalden aan de oorlog- en bevrijdingstijd. Op onze uitnodiging brachten we deze mensen vrijdag bijeen in restaurant De Cockpit in Bosschenhoofd. Een middag van wederzijdse dankbaarheid.

Dankbaar waren de mannen en vrouwen, die 75 jaar na dato hun relaas mochten doen. ,,Nu kon het nog‘’, zei iemand. Dankbaar waren wij, gemiddeld dertig jaar jongere verslaggevers, die de soms aangrijpende dan weer ontroerende of zelfs vrolijke verhalen aan ons toevertrouwden. Achttien zaterdagen lang deelden wij hun zielroerende belevenissen met onze lezers. Twaalf van hen kwamen samen. Ze kregen uit handen van BNDeStem-teamchef Frank Timmers hun interviews in een fotolijst.

Van de 94-jarige Ignace de Loo uit Bergen op Zoom, die een stuk kerktoren naar beneden zag vallen, terwijl de mis doorging tot Toon Roelands (95) uit Prinsenbeek, die deze zaterdag de reeks afsluit. Hij is niet alleen de oudste van de achttien geïnterviewden, zijn oorlogsverhaal speelt zich als enige niet af in West-Brabant. ,,Ik werkte voor de Arbeitseinsatz bij een boer in Duitsland, daar had ik het helemaal zo slecht nog niet.‘’

En zo eindigt vandaag, 9 november, deze reeks meeslepende interviews. Tevens komt een eind aan het Dagboek van de bevrijding. West-Brabant is bevrijd. Dat vierden we in deze bijzondere setting opnieuw even.

Klik op ‘Dossier Bevrijding 75 jaar’ in onderstaand kader om alle verhalen nog eens terug te lezen.