Volledig scherm
PREMIUM
John Amos Doore stierf op 16 januari 1997. © The Royal Leicestershire Regiment

Dagboek Britse veteraan over bevrijding: ‘Je leest dat er voor elke stad gevochten moest worden’

Bevrijding 75 jaarROOSENDAAL - Al dertig jaar heeft de familie van Gert-Jan van Oosterbosch uit Roosendaal het dagboek in haar bezit. Gekregen van John Amos Doore, die als militair tijdens de bevrijding vocht in West-Brabant en zijn belevenissen nauwkeurig optekende. Ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar bevrijding heeft BN DeStem het dagboek online beschikbaar gemaakt. 

,,Het boekje dat wij kregen is een kopie van het originele dagboek", zegt Van Oosterbosch. ,,De militair heeft het dagboek destijds helemaal overgeschreven.” Doore, die diende in het eerste batallion van het Leicestershire Regiment,  gaf de kopie dertig jaar geleden aan de vader van Van Oosterbosch, die voor de gemeente Roosendaal werkte en daar de herdenkingen organiseerde. 

  1. Missionaris Jan van Aert (84) uit Huijbergen is een beroemdheid in Taiwan
    PREMIUM
    Interview

    Missiona­ris Jan van Aert (84) uit Huijbergen is een beroemd­heid in Taiwan

    HUIJBERGEN - Aan de thee in het broederhuis van Huijbergen schiet Jan van Aert (84) vol. Na een verblijf van 57 jaar op Taiwanese bodem is de laatste Nederlandse lazarist weer thuis. Maar wat is thuis als je zo lang weg was van je geboortegrond? Jan heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Dankbaarheid en heimwee vechten om voorrang. ,,Na al die jaren voelt hij zich meer Chinees dan Nederlander. Zijn hart ligt in Taiwan.”