Volledig scherm
Via Sjors Sportief en Creatief kunnen basisschoolkinderen kennismaken met sport en cultuur. © PR

Cultuurdeelname jeugd Halderberge dankzij Sjors Creatief

OUDENBOSCH - Sportdeelname door basisschooljeugd werd in Halderberge de afgelopen jaren als gestimuleerd door het project Sjors Sportief. Volgend jaar kunnen ook jonge creatievelingen hun hart ophalen: Sjors Creatief wordt het broertje van Sjors Sportief.

Jaarlijks doen zo'n 500 kinderen in Halderberge mee aan de sportieve trainingen bij sportclubs in de gemeente. Het mes snijdt dan aan twee kanten: de jeugd beweegt meer en de clubs krijgen er enthousiaste leden bij. Zo had handboogschutterij Condordia Florebit jarenlang geen jeugdleden en is er nu een afdeling jonge boogschutters bij gekomen. Beide 'Sjorsen' zijn inmiddels in ruim vijftig gemeenten in het land uitgerold.

Het project is een samenwerkingsverband tussen Sportstimulering Nederland, stichting NSA en de gemeente Halderberge. In het voorjaar komt het zogeheten Sjorsboekje uit met nu niet alleen naschoolse introductielessen bij sportclubs, maar ook cultuuraanbieders en creatieve verenigingen. Wat wethouder Jan Paantjens betreft kan de sport- men cultuurdeelname nooit groot genoeg zijn. Daarom ben ik blij met de uitbreiding opdat kinderen nu ook de kans krijgen op laagdrempelige wijze kennis te maken met naschoolse culturele activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan muziek maken, toneelspelen, knutselen, koken en schilderen.''

In de meeste gevallen gaat het om gratis activiteiten. De gemeente Halderberge nodigt de cultuuraanbieders uit zich te melden voor buitenschoolse activiteiten. Overigens heeft de aanwas van jonge leden ook een schaduwkant: clubs kampen vaak met een tekort aan kader en trainers. Activiteiten kunnen worden aangemeld op www.sportstimulering.nl

Het Sjorsboekje wordt in april volgend jaar onder alle basisschoolkinderen in Halderberge verspreid. Voor de omslag van het boekje met vorig jaar bijna honderd sportactiviteiten schrijft de gemeente een tekenwedstrijd uit.