Lodewijk Burghout (li) van Biomineralen BV en directeur Marc Das van de Roosendaalse vuilverbrander SUEZ ReEnergy met droge mestkorrels.
Volledig scherm
Lodewijk Burghout (li) van Biomineralen BV en directeur Marc Das van de Roosendaalse vuilverbrander SUEZ ReEnergy met droge mestkorrels. © Frank Timmers

Covid-19 vertraagt zitting Biomineralen bij Raad van State

ROOSENDAAL - De zitting over Biomineralen Roosendaal stond op 1 april op de agenda van de Raad van State in Den Haag, maar is maanden uitgesteld. 

Door de coronacrisis zijn alle zittingen tussen dinsdag 17 maart en in ieder geval dinsdag 28 april uitgesteld.

,,In zaken waar er spoed is of waar dat mogelijk is, vinden zittingen plaats met telehoren. Maar ik zie dat bij deze zaak veel partijen zijn betrokken, dus dan zal dat lastig worden", zegt mr. Emmy de Jager, persvoorlichter van de Raad van State. Betrokken partijen in Roosendaal moeten rekening houden met een vertraging van vier tot zes maanden.

Quote

Maar in de zaken zoals die over de Biominera­len Roosendaal zal dus vertraging optreden

Mr. Emmy de jager, Raad van State, Den Haag

Woordvoerder De Jager: ,,Overigens werkt de Raad van State wel ‘gewoon’ door in deze tijd. De Afdeling Bestuursrechtspraak doet wekelijks (veel) uitspraken en ook worden zittingen voorbereid. Maar in de zaken die in voornoemde periode op zitting stonden gepland - zoals die over de Biomineralen Roosendaal - zal dus vertraging optreden.”

Drie partijen

Alle betrokken partijen in Roosendaal zijn al van de vertraging op de hoogte gebracht. Het gaat om de zaak van drie partijen, te weten de Werkgroep Biomineralen, de Stichting Sirene en één particulier, die via de Raad van State de verleende vergunningen voor de Biomineralen mestfabriek aanvechten.

De tegenstanders van de fabriek aan de Potendreef: de Werkgroep Biomineralen in 2016.
Volledig scherm
De tegenstanders van de fabriek aan de Potendreef: de Werkgroep Biomineralen in 2016. © peter van trijen/pix4profs

Er is al heel lang veel verzet tegen de bouw van een fabriek aan de Potendreef waar de dikke fractie van varkens- en koeienmest wordt gedroogd om er mineraalrijke mestkorrels van te persen. Omwonenden en actiegroepen vrezen stankoverlast en zijn bang dat er ziekteverwekkende stoffen uit de schoorsteen gaan komen.

Joint venture

De Biomineralenfabriek in Roosendaal wordt aan de Potendreef naast de A17 en de wijk Westrand  gebouwd in een joint venture (samenwerking) tussen Biomineralen BV en afvalverwerker SUEZ. 

biomineralen.com