Containers op de grensovergang: Nederlanders komen België niet meer in via sluiproutes

videoBelgië heeft drastische maatregelen genomen om Nederlanders te weren uit hun land. Op de hoofdwegen worden controles uitgevoerd, op diverse sluiproutes zijn containers geplaatst om het overgaan van de grens überhaupt onmogelijk te maken. 

België heeft sinds vrijdagmiddag 15.00 uur aan zijn grensovergangen in- en uitreiscontroles ingevoerd op niet-essentiële verplaatsingen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

Het Nederlandse kabinet meldt dat de grenzen met België en Duitsland wel openblijven voor belangrijk transport. Dat zijn onder meer mensen die vanwege zorg voor familie of werk in België de grens over moeten, maar het kan ook de zorg voor dieren zijn. De politie in deze zone (Essen, Kalmthout, Wuustwezel) dringt erop aan altijd bewijsstukken mee te nemen om aan te tonen dat het bezoek aan België een dringende reden heeft. Werkgevers zouden die bijvoorbeeld kunnen verstrekken. Maar even de grens over gaan om te winkelen of tanken zit er niet meer in. 

Containers

De Belgische gemeente Hoogstraten en de politie Noorderkempen hebben zaterdag in de loop van de dag toch nog verdergaande maatregelen genomen. Verschillende sluipwegen zijn namelijk afgezet met containers. Op de grote doorgangsroutes controleert de politie. “We moesten vaststellen dat de regels nog altijd massaal genegeerd werden door zowel Nederlanders als Vlamingen”, zegt burgemeester Marc Van Aperen.

“Het werd zaterdag héél snel duidelijk dat er nog veel Nederlanders én Belgen via de kleine wegen de controles probeerden te omzeilen”, zegt burgemeester Marc Van Aperen. “Omdat de politie de opdracht met de huidige politiecapaciteit onmogelijk kon uitvoeren, werd erna overleg beslist om bepaalde kleinere toegangswegen fysiek af te sluiten door middel van onder meer containers.”

Tekst gaat verder onder de foto

De Belgische politie heeft op verschillende toegangswegen in de omgeving van Meer en Meersel-Dreef containers op de weg geplaatst.
Volledig scherm
De Belgische politie heeft op verschillende toegangswegen in de omgeving van Meer en Meersel-Dreef containers op de weg geplaatst. © MaRicMedia / Jeroen Stuve

Even afstand bewaren

Van Aperen betreurt dat deze drastische maatregelen genomen moeten worden, maar benadrukt de ernst van de situatie. “We moesten deze maatregelen wel nemen. Er bleef immers een grote toestroom van Nederlanders die België probeerden binnen te komen, om te winkelen, om te tanken of om te komen fietsen of wandelen. We zouden liever de sluipwegen niet afsluiten, maar onze politiediensten kunnen nu eenmaal niet elke invalsweg vanuit Nederland controleren. Hopelijk kunnen we onze Nederlandse buren weer snel bij ons verwelkomen, maar nu moeten we even afstand bewaren.”

Solidariteit

De burgemeester hoopt tenslotte nog op solidariteit. “Dit is geen fijne maatregel voor de landbouwers die velden hebben in beide landen en die gewend zijn om de kleine wegen te gebruiken. Maar ik roep op tot solidariteit van iedereen. De maatregelen die de federale overheid oplegt, zijn hard, maar nodig. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, zodat we samen het coronavirus kunnen overwinnen.”

De gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau attenderen inwoners op de containers. ,,Langs deze weg willen we u graag waarschuwen voor deze blokkades, omdat deze vaak plotseling op de weg geplaatst zijn op wegen waar u normaal 60 of 80 kilometer per uur mag rijden. Voorzichtigheid is dus geboden!” Baarle-Nassau voegt daar aan toe: ,,In Baarle kennen we recht van doorgang. Dat betekent dat inwoners van Baarle-Nassau zich nog wel vrij mogen begeven in Baarle-Hertog. Inwoners van Nassau mogen dus nog wel tanken in Hertog, maar niet in Poppel of Hoogstraten.”

Containers op de weg.
Volledig scherm
Containers op de weg. © MaRicMedia / Jeroen Stuve
Tussen Chaam en Meerle is de weg op deze manier afgezet.
Volledig scherm
Tussen Chaam en Meerle is de weg op deze manier afgezet. © BN DeStem
21-03-2020 - Essen - Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann - Belgische Politie controleert auto die de grens over willen
Volledig scherm
21-03-2020 - Essen - Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann - Belgische Politie controleert auto die de grens over willen © Pix4Profs/Peter Braakmann
Grenscontrole bij Wernhout.
Volledig scherm
Grenscontrole bij Wernhout. © Peter Braakman / Pix4Profs
Grenscontrole bij Wernhout.
Volledig scherm
Grenscontrole bij Wernhout. © Peter Braakman / Pix4Profs
21-03-2020 - Essen - Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann - Belgische Politie controleert auto die de grens over willen
Volledig scherm
21-03-2020 - Essen - Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann - Belgische Politie controleert auto die de grens over willen © Pix4Profs/Peter Braakmann