Volledig scherm
Commando's uit Roosendaal onderscheiden voor geheime missie in Mali Foto Ministerie van Defensie

Commando's uit Roosendaal onderscheiden voor geheime missie in Mali

ROOSENDAAL - Tweeendertig commando’s zijn dinsdagmorgen beloond met een operationele wing voor een geheime missie in Mali op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal.

De commando’s werden ingezet als Special Operations Land Task Group voor de VN-missie Minusma in Mali. Een C-130-transportvliegtuig dropte een ploeg van het Korps Commandotroepen boven de Malinese woestijn.

Voor hun parachutesprongen openden ze vrijwel direct hun scherm en zweefden geruisloos naar hun doel zo’n 30 kilometer verderop. “We gingen per parachute omdat dat tactisch het beste inzetmiddel was voor deze opdracht”, zegt sergeant Jim over de actie.

Informatie
Om ongezien informatie te verzamelen richtten de commando’s voor het licht werd een observatiepost in. Jim: “De omgeving was woestijnachtig: zand, grof grind, rotsen en hier en daar een boompje. Niet gemakkelijk om je te verstoppen.” Om aan water en proviand te komen werden ze voor het eerst tijdens een dergelijke missie bevoorraad met autonome valschermen.

Veilig
Na twee twee dagen volledig op zichzelf aangewezen te zijn wisten de commando's het gebied veilig te verlaten. “We hebben aan de opdracht voldaan”, vertelt Jim op de website van Defensie . “We zijn veilig teruggekeerd met de informatie die we wilden hebben. We hadden een erg goede voorbereiding. Dat gaf zelfvertrouwen. Alles liep zoals we het hadden gepland.”

De vorige keer dat Nederlandse militairen een operationele sprong maakten was in juli 2009. Toen sprongen 9 commando’s boven Afghanistan voor ISAF.