Volledig scherm
© Peter van Trijen/Pix4Profs

Clownen met Dot en Pum

NIEUW-VOSSEMEER/ROOSENDAAL - Clownen is een werkwoord. Althans, wel voor Elly Jacobs uit Roosendaal en Peter Plasmans uit Nieuw-Vossemeer. Zij 'contactclownen' met hun Bureau van de Glimlach, waarmee ze onder andere dementerenden en kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking proberen op te vrolijken.

Een half uur duurt de transformatie van Jacobs en Plasmans naar clown Dot en clown Pum. Meer kleurtjes, meer stipjes en Pum moet altijd heel wat koffers dragen. De transformatie is compleet als ze hun clownsneus opzetten. Geen schmink. Met verf op hun gezicht zou het contact met mensen moeilijker zijn. In de auto, onderweg naar klussen, ontspannen ze door liedjes te zingen. Op die manier zijn ze vanaf het moment dat ze de auto uitstappen Dot en Pum. ,,Want de cliënten zitten vaak al naar buiten te kijken of ze ons zien. Dan moeten we meteen in onze rol zitten'', vertelt Jacobs.

Bijna vier jaar geleden alweer begon zij samen met haar oud-college Plasmans het bureau. Het gaat om contact maken. Ze hebben geen act, ze improviseren alles. Plasmans: ,,We gaan op visite en nemen van alles mee. We hebben wel een openingsact.'' Jacobs vult aan: ,,We beginnen meteen vanuit de deuropening met zingen. Op die manier kunnen we eerst om ons heen kijken: met wat voor publiek hebben we te maken en hoe reageren ze op ons?''

Dat is niet altijd even makkelijk. Het gaat immers om een doelgroep met wie het moeilijk contact maken is. Ze hoeven dan ook niet naar een optreden van de twee te kijken. Plasmans en Jacobs gaan voor één op één gesprekken.

Clownen is een werkwoord. Althans, wel voor Elly Jacobs uit Roosendaal en Peter Plasmans uit Nieuw-Vossemeer. Zij 'contactclownen' met hun Bureau van de Glimlach, waarmee ze onder andere dementerenden en kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking proberen op te vrolijken.