Volledig scherm
Bestrijding van de eikenprocessierups in Sliedrecht.

CDA Halderberge: gemeente reageer sneller op meldingen eikenprocessierups

OUDENBOSCH - Hoe denkt Halderberge de exotische planten, die als een vloedgolf oprukken, te bestrijden? En wat zijn de kosten daarvan? Dat wil CDA-raadslid Ad van Tetering van het college van burgemeester en wethouders Halderberge weten.

Aanleiding voor de vragen van de CDA-fractievoorzitter is de wildgroei van exoten als het Jacobskruiskruid en de Japanse Duizendknoop in bermen en plantsoenenen. Volgens Van Tetering zijn de planten schadelijk voor de wegen en de verdere natuur. ,,In andere gemeenten worden ze bestreden, ik wil weten wat Halderberge eraan doet en wat de kosten zijn om deze invasieve exoten te verwijderen.‘’

Distelbestrijding

Van Tetering vraagt zich ook af of de distelbestrijding nog van toepassing is. ,,Langs de Oudenbossche Koepelbaan is het aantal distels vele malen groter dan voorgaande jaren.‘’ Hoewel die weg in beheer is bij de provincie, wil het Hoevense raadslid toch dat de gemeente actie onderneemt om verdere zaadverspreiding te voorkomen. 

De verplichting om distels te bestrijden gaat terug tot de 19de eeuw, toen landbouwers nog met blote voeten op het land werkten en bemesting met paardenmest gangbare praktijk was. Boeren kwamen jarenlang in aanmerking voor Europese subsidies mits ze hun akkers distelvrij maakten. Met de landbouwmechanisatie is de distelbestrijdingsplicht achterhaald, maar de Nederlandse wetgeving nooit op aangepast.

Traag

Tenslotte meldt de CDA-er dat hij veel klachten hoort over de trage, soms lauwe reactie van de gemeente op meldingen van de eikenprocessierupsen in de bomen. Hij vraagt het college of de kritiek op waarheid berust. Van Tetering wil voorts een overzicht van de meldingen van overlast  en de gemaakte kosten ter bestrijding van het diertje. Het raadslid heeft de drie onderwerpen gebundeld in zogeheten artikel 38-vragen uit de afgelopen zomermaanden.