Volledig scherm
Canadese en Britse militairen wonen de ceremonie bij. Links burgemeester Heiner Kressmann. Rechts met lange jas ambassadeur Olivier Nicoloff. © Henk den Ridder

Canadese ambassadeur Nicoloff bij onthulling bevrijdingsmonument in Essen (B)

Bevrijding 75 jaarESSEN - Met veel ceremonieel is vrijdag aan het Hemelrijk in Essen bij gelegenheid van 75 jaar bevrijding een nieuw monument onthuld. Geen oorlogsmonument, maar een bevrijdingsmonument. De plechtigheid werd bijgewoond door afvaardigingen uit Canada, Engeland, Nederland en Duitsland. 

Volledig scherm
Militair vertoon op Hemelrijk in Essen. © Henk den Ridder

Werkgroep

Het initiatief voor het monument is van Pieter De Meester (36) en Steve Suykerbuyk (38) die een passie delen voor alles dat met de wereldoorlogen te maken heeft. Nu Essen op 22 oktober precies 75 jaar geleden is bevrijd achtten zij met moment rijp voor een bevrijdingsmonument. Het gemeentebestuur van Essen omarmde het idee en stelde een werkgroep in.

Volledig scherm
Oud-verzetsstrijders in Essen. © Henk den Ridder

Tekst gaat verder onder het kader.

Half verroest

Het monument bestaat uit een oude, half verroeste Britse tank die langzaam in de grond lijkt te zakken. ,,Het wrak zakt langzaam in de grond weg, net zoals onze gemeenschappelijke herinneringen aan de oorlog", legde Pieter De Meester uit. Om het wrak staan dikke stalen platen die de herinnering moeten beschermen. In die platen zijn de bevrijders van de streek te zien. Ook de Polar Bears, de bevrijders van Roosendaal,  zijn erin verwerkt.

Volledig scherm
De Canadese ambassadeur Olivier Nicoloff houdt een toespraak. © Henk den Ridder

V-wapens

Essen was een van de laatste gemeenten in België die zijn bevrijd. Na de bevrijding op 22 oktober volgden feestdagen waaraan plotseling een einde kwam toen de Duitsers de V-wapens inzetten. ,,Toen ontstond er toch een periode van honger door voedseltekorten en van bezorgdheid om geliefden", vertelde schepen Helmut Jaspers.

Volledig scherm
Het bevrijdingsmonument wordt onthuld. © Henk den Ridder
Quote

Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor het heden en de toekomst

Heiner Kressmann, Burgemeester zustergemeente Essen/Oldenburg
Volledig scherm
Doedelzakspeler Arie van Meerwijck uit Kruiningen vermaakt de Essense jeugd. © Henk den Ridder

Burgemeester Gaston Van Tichelt van Essen verwelkomde zijn ambtgenoot Heiner Kressmann van de zustergemeente Essen/Oldenburg uit Duitsland. De laatste verontschuldigde zich voor het leed dat zijn voorvaderen hebben veroorzaakt. Terugkijkend zei hij: ,,Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor het heden en de toekomst.” Er waren ook enkele mensen uit het Belgisch verzet aanwezig en dat deed ambassadeur Olivier Nicoloff van Canada zichtbaar goed. ,,Mannen die schouder aan schouder met de Canadezen hebben gestreden.”

Volledig scherm
Schepen Helmut Jaspers spreekt het publiek toe. © Henk den Ridder
Volledig scherm
Ceremoniemeester Pieter De Meester dankt de aanwezigen. © Henk den Ridder
Volledig scherm
Bezoekers bekijken het nieuwe monument. © Henk den Ridder
Volledig scherm
Ook de Polar Bears zijn te vinden in het Essense monument. © Henk den Ridder