Volledig scherm
Campingeigenaren Joop Stuivenberg (links) en Hans van Putten © Frank Timmers

Camping Herelseheide in Heerle wordt 'aangeharkt'

heerle herelseheideHEERLE - Met een opknapbeurt en een nieuw bestemmingsplan krijgt camping Herelseheide in Heerle een nieuwe en frisse uitstraling. De gemeente Roosendaal geeft er toestemming voor 200 stacaravans of 100 chalets, die in omvang groter zijn. Een combinatie van beide mag ook.

Aanharken
De campingeigenaren - en zwagers - Joop Stuivenberg en Hans van Putten kunnen zich daar in vinden. Zij zijn al een paar jaar de camping aan het 'aanharken'. ,,We ruimen oude caravans op die door vertrokken eigenaren zijn achtergelaten. In het verleden hebben we ook mensen buitengezet na incidenten'', zegt Stuivenberg die met afschuw terugdenkt aan brandstichtingen op hun camping in 2012 en 2014.

Tussendoor hielden gemeente en andere overheden een grote handhavingsactie waar overtredingen aan het licht kwamen als belastingschulden en onterecht geïnde huurtoeslagen.

De campingeigenaren en gemeente hebben elkaar gevonden in de aanpassingen op de camping. Paden zijn verbreed en de stacaravans worden verder van elkaar gezet. ,,We willen af van dat hokkerige en werken aan ruimere plekken waar de mensen niet op elkaars lip zitten. Daarmee wordt het veiliger. Van drie plekken maken we er twee, of van twee plekken maken we er één'', zegt Van Putten.

Permanent
Sinds het ontstaan van de camping in 1971 waren maximaal 228 plekken op Herelseheide bezet, dat zijn er nog maar 150. Bijna alle bewoners wonen daar permanent, wat door de gemeente Roosendaal verboden is. De bewoners staan bij de gemeente ingeschreven op het adres van de camping met als toevoeging het nummer van hun staanplaats.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Roosendaal samen met de eigenaren een einde wil maken aan de permanente bewoning op de camping. Stuivenberg weet niet wat hij nog meer kan doen als de gemeente de campingbewoners inschrijft: ,,We hebben van iedere bewoner een ondertekend contract waarin staat dat ze hier niet permanent mogen wonen. Verder weet ik niet of ze altijd hier zijn of ook elders een woning hebben. We zien alleen dat ze op het stadskantoor van Roosendaal op dit adres worden ingeschreven, vervolgens komt hier hun post binnen.

Voor ons is dat geen probleem, we hebben voor al die adressen een brievenbus in de ruimte die wij 'het postkantoor' noemen'', zegt Stuivenberg. De gemeentewoordvoerder laat niet weten wat de aanpak wordt van het beëindigen van de permanente bewoning.

Duidelijkheid
Op de camping mag volgens het nieuwe bestemmingsplan 500 vierkante meter aan centrale voorzieningen komen, zoals de kantine en zwembad. De laatste mag overdekt worden, maar daar hebben de eigenaren geen behoefte aan. Stuivenberg is blij dat er met het nieuwe bestemmingsplan duidelijkheid komt over wat wel en niet mag op Herelseheide. ,,De afgelopen drie jaar hebben wij geen nieuwe klanten aangenomen, alleen maar caravans geruimd. We willen mensen geen knollen voor citroenen verkopen. Zodoende zijn er nog maar 150 plekken bezet.''