Volledig scherm
In Schijf heeft Bink Solar de afgelopen dagen eerste huizen al voorzien van zonnepanelen. © Bink Solar

Buurkracht brengt Schijf zonnepanelen

SCHIJF -Buurkracht Schijf gaat samen met installateur Bink Solar uit Zundert een groot project met zonnepanelen uitvoeren. Als alles volgens planning verloopt kunnen 21 huishoudens eind april zo duurzame energie opwekken. Het gaat om in totaal driehonderd panelen, samen ter waarde van zeker een ton. Het project kan als voorbeeld voor andere kernen dienen.

Quote

Collectieve
aanschaf
was in trek

Rini van Trijp Buurkracht

Buurkracht nam in het voorjaar van vorig jaar het initiatief om de behoefte aan duurzame maatregelen te peilen. Zo’n vijfhonderd inwoners van het dorp kregen meerdere keuzemogelijkheden voorgelegd, maar al snel was duidelijk dat er met name belangstelling was voor zonnepanelen. Ongeveer tweehonderd reacties kwamen terug en 150 inwoners gaven aan dat ze daarin geïnteresseerd waren. Wie bijvoorbeeld behoefte had aan dubbele beglazing of spouwmuurisolatie werd in contact gebracht met het Regionaal Energieloket in Oudenbosch. 

Die schifting was van groot belang voor de vaart  die vervolgens in het project kwam, denken de initiatiefnemers. Johan Goverde, samen met Rini van Trijp en Ron Schrauwen de motor van het project, legt uit dat de focus zo volledig op zonnepanelen werd gericht. ,,De animo voor de collectieve aanschaf was duidelijk. Toch wilden we de anderen niet in de steek laten’’, vult Van Trijp aan. Vandaar de doorverwijzing naar het Halderbergse Energieloket.

Sleutel succes

Door die heldere keuze kwam in Schijf een compact project van de grond, waarbij saamhorigheid en gerichte aanpak de sleutels tot succes vormden. ,,Maar daarbij moeten we ook Blink noemen’’, zegt Goverde, die aangeeft dat de Zundertse installateur de beste voorwaarden bood van de zeven geraadpleegde aanbieders. ,,Ook belangrijk is dat we de inwoners steeds op de hoogte houden’’, zegt Rini van Trijp. ,,Elke drie weken sturen we wel een mailtje. Zo blijft het idee leven.’’

Aanspreekpunt

Buurkracht Schijf is na het beklinken van het contract niet van plan te stoppen. ,,We blijven aanspreekpunt, ook als mensen niet tevreden zijn’’, zegt Johan Goverde. Bovendien is het in een latere fase misschien toch mogelijk om het dak van de Martinusschool in Schijf aan te pakken, een plan dat nu onhaalbaar bleek.

Volgens de mannen van Buurkracht is ook de gemeente Rucphen enthousiast over het project. Goverde zegt dat het project organiseren op kern- of wijkniveau op andere plaatsen heel goed soortgelijk succes kan opleveren. Hij denkt daarbij aan buurgemeenten als Etten-Leur ,waar DuurSaam actief is.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement