Volledig scherm
Jobke Vonk-Vedder, Halderberge. © Marco Keyzer

Burgemeester Jobke Vonk-Vedder wil dolgraag nieuwe start in Halderberge (interview)

ABCOUDE / HALDERBERGE - De turbulente gemeenteraad van Aalsmeer kreeg Jobke Vonk-Vedder niet getemd. Voordat Vonk solliciteerde bestudeerde ze de Halderbergse raad uitvoerig. Het zag er goed uit.

Voor het maken van een foto zoekt Jobke ('van Jacoba, komt al vijf generaties in mijn familie terug') Vonk-Vedder bij haar woning aan de rand van Abcoude een groen decor. Bij het teruglopen groet ze een ouder paar. "U ziet er stralend uit", deelt de man een pluim uit. "Komt omdat ik burgemeester van Halderberge word", lacht ze.

Kriebels
De kriebels om weer burgemeester te worden kreeg ze dit voorjaar. Een jaar had ze nodig om bij te komen van de slangenkuil van Aalsmeer, waar ze tussen 2013 en 2015 burgemeester was. Ze heeft geen moeite dat mislukte avontuur uit de doeken te doen. "Als maar duidelijk wordt dat de banden met de Aalsmeerder bevolking altijd goed waren. En nog."

Dochter van een veehouder uit Baambrugge, vlakbij Abcoude. Maar een baan in de agrarische sector kon het niet worden. "Ik heb eczeem en een dierenallergie." Als kleindochter van een CHU-wethouder in het Brabantse Oirschot sloot ze op haar zestiende al aan bij het CDJA. Maar eerst werd ze lerares economie op een middelbare school.

Burgemeester
Wethouder in Abcoude was de eerste bestuurlijke stap. Ze ontwikkelde zich snel en groeide toe naar het burgemeesterschap. "De profielschets van Aalsmeer paste me. Affiniteit met ondernemers en het rijke verenigingsleven. De evenementenkalender puilt er uit. Bruisend van energie en vol enthousiasme stortte ik me op mijn nieuwe baan."

Terwijl ze de contacten met de burgers aanhaalde, verstijfden echter de politieke verhoudingen. Bij de laatste verkiezingen telde de coalitie één raadslid meer dan de oppositie. Het moddergooien hield nooit meer op. "De bestuurlijke situatie was onhoudbaar geworden. Ik kon die gevechten niet beslechten. Voor Aalsmeer ben ik opgestapt."

Dat de burgers achter haar stonden bleek op de druk bezochte afscheidsreceptie waar ze een minutenlange staande ovatie kreeg. "Daarna moesten eerst alle emoties eruit en moest ik mij bezinnen op mijn toekomst."

Verlangen
Met de Aalsmeerder levenslessen op zak groeide een jaar later het verlangen om toch weer ergens aan de slag te gaan als burgemeester.

"Brabant sprak me wel aan. Bij de vacature Halderberge ben ik uitvoerig gaan uitzoeken wat voor gemeente het is en natuurlijk ook hoe de raad in elkaar zit. Ook Halderberge heeft integriteitsdiscussies gehad, maar is daar overheen. Ik heb het volste vertrouwen in een goede samenwerking met college én raad. Dat heb ik ook gezegd toen ze donderdagavond laat in Abcoude aan kwamen."

De 122 kilometer tussen woning en gemeentehuis wil ze snel verkleinen "Wellicht eerst een appartement, kunnen de kinderen hier hun school afmaken."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

Volledig scherm
Nieuwe burgemeester Halderberge Jobke Vonk-Vedder. Foto Wim van den Broek