Volledig scherm
De crash van mei 2018, waarbij een piloot uit Goes om het leven kwam. © GinoPress B.V.

Breda Airport: ‘Zijn er na anderhalf jaar antwoorden op vragen over fatale crash?’

OUDENBOSCH/BOSSCHENHOOFD - Zijn er, anderhalf jaar na een fataal ongeval op Breda Airport, antwoorden op tal van onopgeloste vragen? Die  kwestie heeft omwonende Peter Timmerman aangekaart aan in de Commissie Regionaal Overleg Seppe (CROSE). ,,Kunnen we er achter komen of we al dan niet een probleem hebben met de veiligheid?’’

Directeur/havenmeester Jan Voeten van Breda Airport (Seppe dus) nam het woensdagmiddag op zich om uitleg te verschaffen over wat als ‘een verschrikkelijk ongeluk’ werd getypeerd. De Goese piloot (62) van een reclamesleepvliegtuig verloor daarbij het leven, op 31 mei 2018. Intussen staat de teller overigens op zeven ongevallen, waarbij in juni dit jaar nog twee andere vliegers omkwamen.

Volgens Voeten op zichzelf staande incidenten. ,,Veiligheid, daar doen we nogal wat aan, zeker in vergelijking tot collega’s elders.’’ Zelf lering trekken en dan aanpassingen doen hoort bij de cultuur in de luchtvaart, stelde hij. Zo meldde Voeten dat wordt bekeken of het situeren van reclamesleep aan de noordkant van het vliegveld een verbetering kan zijn.

Quote

De Onderzoeks­raad neemt nogal wat tijd

Jan Voeten, Breda Airport

De directeur legde uit dat sinds de crash van mei 2018 twee onderzoeken lopen: een strafrechtelijk en eentje van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.  Voeten: ,,De Onderzoeksraad neemt nogal wat tijd. Dat het anderhalf jaar duurt komt vaker voor.’’ Pas na afronding van dat onderzoek zijn van die kant adviezen te verwachten, hield hij CROSE voor.

Timmerman toonde begrip voor de uitleg, maar wees erop dat omwonenden behoefte hebben aan duidelijkheid. Wat er uit het onderzoek komt kan immers toekomst van het vliegveld raken, stelde hij. Een verwijzing naar een Luchthavenbesluit van de provincie, met nieuwe regels. Daarover is echter slechts bekend dat het ‘voor het eind van het jaar’ wordt verwacht.