Bravis kiest voor Roosendaal als locatie voor het nieuwe ziekenhuis, Bergen op Zoom teleurgesteld

Update + VIDEOROOSENDAAL - Het nieuwe Bravis ziekenhuis komt in Roosendaal op locatie Bulkenaar in de bocht van de A58. Vanaf 2025 wordt alle spoedeisende en complexe klinische ziekenhuiszorg op deze nieuwe hoofdlocatie geconcentreerd. Er blijft wel een polikliniek in Bergen op Zoom. 

Poll

Fijn dat het de hoofdlocatie van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal komt

  • Eens (63%)
  • Oneens (37%)
2807 stemmen

Ook in Woensdrecht en Tholen worden nieuwe vormen van zorg ingericht in samenwerking met de huisartsen. De huidige poliklinieken in Steenbergen, Etten-Leur en Oudenbosch blijven vooralsnog bestaan, maar worden wel meegenomen in het totaalplaatje, zegt bestuurder Bianka Mennema. Er wordt nog gekeken of daar iets moet worden aangepast.

De locatiekeuze werd dinsdagochtend bekendgemaakt door Bravis-bestuurders Hans Ensing, Mennema en voorzitter Richard Pal van de medische staf. De prangende vraag hing maandenlang boven de markt. Wordt het Roosendaal of de Bergse locatie bij knooppunt Zoomland. Bergen op Zoom voerde namens de Bergse regio een flinke lobby voor Zoomland.

De huidige ziekenhuizen zijn meer dan 50 jaar oud. Alle zorg onder één dak levert voordelen op. Medisch specialisten en andere zorgverleners kunnen er beter samenwerken. Ook wordt als belangrijke reden genoemd dat er een tekort aan zorgpersoneel is. Met één locatie verliest personeel geen tijd aan het reizen tussen de twee vestigingen. En er kan efficiënter gewerkt worden. Met de bouw van het nieuwe ziekenhuis is een slordige 250 miljoen euro gemoeid. 

Uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat de aanrijtijden voor beide locaties voldoen. ,,Er zijn geen inwoners voor wie een rit meer dan 45 minuten duurt”, aldus Ensing. Hij beseft dat het een ’besluit met emotie is’. ,,Het was niet gemakkelijk. We weten dat een ziekenhuis heel belangrijk is voor iedereen.” 

Quote

Er zijn geen inwoners voor wie een rit meer dan 45 minuten duurt

Hans Ensing, Bestuurder Bravis
Bestuurders Bianka Mennema en Hans Ensing en voorzitter Richard Pal tijdens het bekendmaken van de locatie van het nieuwe Bravis ziekenhuis.
Volledig scherm
Bestuurders Bianka Mennema en Hans Ensing en voorzitter Richard Pal tijdens het bekendmaken van de locatie van het nieuwe Bravis ziekenhuis. © Majda Ouhajji

Hoe de invulling van de polikliniek in Bergen op Zoom gaat zijn, is nog niet helemaal bekend, zegt Mennema. ,,We gaan kijken waar de behoefte van de patiënt ligt. Wat brengen we naar de huisarts en wat naar polikliniek? Dat moeten we nog uitwerken.” De gemeente van Bergen op Zoom gaat daarover op korte termijn in gesprek met Bravis. 

Grondgebied

De locatie Bulkenaar omvat 42 hectare.
Volledig scherm
De locatie Bulkenaar omvat 42 hectare. © Bravis

In de zaal wordt gevraagd of er bij de Bulkenaar meer ontwikkelingsmogelijkheden en flexibiliteit is voor in toekomst. Ensing wijst naar Zoomland. ,,Hier loopt A58 en de A4, de trein en het Natura 20000-gebied. Het oppervlakte is langgerekt: precies 12 hectare. Je kunt dus geen kant op. Bij de Bulkenaar is er een oppervlakte van 42 hectare. We hebben 12 hectare nodig. Daarbij is het hele gebied aangewezen als stedelijk ontwikkelingsgebied. We kunnen met het ziekenhuis schuiven over dit hele gebied.”

Huidige gebouwen

Hier in de polder, gebied Bulkenaar, ten zuid-westen van Roosendaal, komt de nieuwbouw van het Bravis Ziekenhuis.
Volledig scherm
Hier in de polder, gebied Bulkenaar, ten zuid-westen van Roosendaal, komt de nieuwbouw van het Bravis Ziekenhuis. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Wat gaat er gebeuren met de huidige gebouwen? Ensing: ,,Dat is nog prematuur. We moeten met beide gemeentes overleggen. Wel duidelijk is dat we Bergen op Zoom verlaten in 2025 en Roosendaal in 2030.” Dat is nog best een lange tijd, daarom blijft het noodzakelijk om verbouwingen uit te voeren op beide locaties. Want wettelijke eisen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid, worden strenger en apparatuur moet tijdig vervangen worden. 

Personeel

Hoe zit het met het personeelsbestand in de toekomst? ,,Als je gaat concentreren kun je op bepaalde afdelingen met minder personeel", zegt Ensing. Het bestuur wil bekijken hoe dat kan met natuurlijk verloop, zodat het proces geen gedwongen ontslagen oplevert. 

Wethouder Toine Theunis van Roosendaal reageert met gepaste vreugde. ,,Natuurlijk zijn we blij met dit besluit. Maar het is vooral een goed besluit voor de hele regio. We zijn vanaf het begin 100 procent in de huid van Bravis gaan zitten en hebben gefocust op een inhoudelijk zo sterk mogelijk voorstel.”

De Bergse wethouder Patrick van der Velden is teleurgesteld, maar feliciteert Roosendaal. ,,We hebben Bravis een uitstekende bieding gedaan, maar het ziekenhuis beslist.” Van der Velden legt zich neer bij de uitkomsten van het nieuwe RIVM-onderzoek naar de aanrijtijden. ,,Het is een onafhankelijk rapport; daar sluiten wij ons bij aan.” Hij ontkent dat de Bergse lobby heeft gefaald. ,,Ook wij hebben altijd gewerkt vanuit het belang voor de regio.”

Wethouder Lars van der Beek van Woensdrecht is niet verrast over de uitkomsten van het aanrijtijden-onderzoek. ,,Al maakt het mij natuurlijk blij dat de RIVM tot deze conclusie is gekomen.” Hij is positief over de inzet van Bravis om in Woensdrecht en Tholen te experimenteren met anderhalve lijnszorg. Dat komt erop neer dat ziekenhuiszorg letterlijk dichter bij de huisarts en daarmee bij de patiënt wordt gebracht. ,,Ik hoop dat de huisartsen daarin meebewegen.”

De komende weken staan er twee bijeenkomsten op de planning om de keuze van Bravis aan de burgers uit te leggen. De locatie en tijdstippen zijn nog niet bekend. 

Overzichtskaart van de twee locaties die overwogen werden bij de keuze voor een nieuwe hoofdlocatie van het Bravis ziekenhuis.
Volledig scherm
Overzichtskaart van de twee locaties die overwogen werden bij de keuze voor een nieuwe hoofdlocatie van het Bravis ziekenhuis. © Bravis
Hoofdingang Bravis Ziekenhuis
Volledig scherm
Hoofdingang Bravis Ziekenhuis © Chris van Klinken / Pix4Profs
  1. Ondanks mooie weer is het rustig in natuurgebieden:  ‘Op een regenachtige zaterdag is het nog drukker’
    PREMIUM

    Ondanks mooie weer is het rustig in natuurge­bie­den: ‘Op een regenachti­ge zaterdag is het nog drukker’

    WEST-BRABANT Een hardloopster dribbelt even op haar plaats om een voetganger op gepaste afstand te laten passeren. Verderop houdt een wandelaarster met hond haar pas in om niet te dicht bij een andere voetganger te komen. Hou afstand. Die oproep is ontelbare keren herhaald, maar niet voor niets. Het besef lijkt ingedaald dat we alleen samen de strijd tegen het coronavirus kunnen winnen.