Volledig scherm
Een shot uit het EO-programma ‘Tygo in de GHB’. © EO

Brabant na ‘Tygo in de GHB’: ‘Niks mis met verslavingszorg’

DEN BOSCH\SINT WILLEBRORD - Er is in Brabant geen gebrek aan hulp voor mensen die aan de drug GHB verslaafd zijn. Dat laten Gedeputeerde Staten van Brabant weten, in een reactie op vragen van Marcel Deryckere, lid van Provinciale Staten voor het CDA.

Quote

Vragen naar de omvang van het GHB-ge­bruik in Brabant is ‘giswerk’.

Gedeputeerde Staten Brabant

Deryckere zat eind vorig jaar te kijken naar het tv-programma ‘Tygo in de GHB’. Acteur Tygo Gernandt deed daarin verslag van Brabantse jongeren die massaal GHB zouden gebruiken. De christen-democraat kreeg al snel de indruk dat er van alles mis is met de verslavingszorg in Brabant. Hij wilde daarom weten of het provinciebestuur er ook zo over denkt.

Dat is zeker niet het geval. Integendeel, Gedeputeerde Staten ‘herkennen’ zich helemaal niet in het beeld dat in de uitzending wordt geschetst. Volgens het provinciebestuur heeft verslavingsinstituut Novadic-Kentron ‘een groot bereik in Brabant en geeft het zelf aan een goede ingang te hebben bij de scene van GHB-gebruikers’.

Volledig scherm
Screenshot Tygo in de GHB. © EO

Overigens hebben Gedeputeerde Staten geen idee hoe groot het probleem precies is. Want in het antwoord aan de CDA-fractie staat ook dat vragen naar de omvang van GHB-gebruik ‘giswerk’ is. Het enige dat bekend is zijn landelijke cijfers. Volgens het Trimbos instituut gebruiken in Nederland tussen de 40.000 en 50.000 mensen GHB.

Het programma van Gernandt werd in het najaar van 2018 goed bekenen, maar kreeg ook kritiek te verduren. Zo voelden bewoners van Sint Willebrord zich beledigd, omdat door de opnames de indruk werd gewekt dat met name dit dorp met de grootste problemen zou kampen. Zo kwam een drugsverslaafde aan het woord, die te boek zou staan als De Koningin van de GHB-scene van Sint Willebrord. Al snel bleek dat ze niet in Sint Willebrord woont, maar in Zevenbergen.