Volledig scherm
Vlnr Franklin Elgin, Annick Elgin-Marijnissen, Lesly van Meel en Gylion Elgin drie jaar geleden voor het nieuwe kantoor en werkruimte van thuiszorgorganisatie Joost Zorgt. © Peter van Trijen/Pix4Profs+

Bosschenhoofdse vestiging Joost Zorgt blijft buiten schot in faillissement landelijke organisatie

BOSSCHENHOOFD - De Utrechtse thuiszorgorganisatie Joost Zorgt is failliet verklaard, zo heeft oprichter Joost Nauta bekendgemaakt. De vestiging in Bosschenhoofd blijft vooralsnog buiten schot.

Joost Zorgt West-Brabant is een franchisebedrijf van Franklin en Annick Elgin uit Bosschenhoofd. Zij hebben twee jaar geleden ook de Rotterdamse Joost Zorgt overgenomen. ,,Het is vreselijk dat de moederorganisatie het niet langer redt‘’, zegt Franklin Elgin, ,,Bij ons is de situatie anders. Wij staan goed aangeschreven. Onze cliënten zijn bij CZ en VGZ aangesloten en niet bij Zilveren Kruis. Daar is het in Utrecht mis gegaan.‘’ 

Gezond

Elgin wacht nog op een gesprek met de curator, maar hij denkt niet te worden meegesleurd in het faillissement. ,,Onze thuiszorgorganisatie is gezond. Op de Zorgkaart van Nederland scoren we een 8,6. Wij blijven doorgaan met waar we goed in zijn: persoonlijke zorg op maat bieden. Al zal dat mogelijk wel onder een andere naam zijn.‘’

Dat voor het landelijk zorgbedrijf faillissement is aangevraagd heeft te maken met een zakelijk conflict over geld met zorgverzekeraar Zilveren Kruis. ,,We leverden meer zorg dan wordt vergoed‘’, aldus Nauta. Het zorgbedrijf stelt dat de continuïteit van zorg in de huidige situatie kan niet langer gegarandeerd worden.

Landelijk heeft Joost Zorgt ruim 300 medewerkers, waarvan de helft in vast dienstverband. Zij bedienen naar eigen zeggen zo'n 800 patiënten. Joost Zorgt is werkzaam in de regio Amsterdam, Utrecht en Den Haag, Rotterdam en Bosschenhoofd.

Persoonlijke zorg

De oprichter heeft zelf een spierziekte en wilde de zorg persoonlijker maken. Maar diverse conflicten over geld nekten de thuiszorgorganisatie. Dinsdag vroeg het bedrijf faillissement aan. Een woordvoerder van Zilveren Kruis zegt dat veel door Joost Zorgt ingediende facturen en declaraties niet kloppen.  Maandag werden de banden definitief doorbroken verbroken met als onvermijdelijke uitkomst het faillissement van Joost Zorgt. Zilveren Kruis zegt te bemiddelen bij het onderbrengen van cliënten bij andere zorgaanbieders.

Nauta hoopt op korte termijn op een doorstart met een nieuwe opzet en een ‘afgeslankte’ vorm van zijn bedrijf. Joost Zorgt bestaat sinds 2006. Nauta richtte het bedrijf op uit onvrede met de zorg die hij 24 uur per dag nodig heeft vanwege zijn spierziekte SMA. Binnen het concept van Joost Zorgt hebben patiënten een vaste begeleider met wie ze een band opbouwen. Het bedrijf sloot 2017 af met een negatief eigen vermogen van bijna een miljoen euro ook al door een zakelijk conflict tussen Nauta en zijn voormalige compagnon.

In 2014 begonnen Annick Marijnissen en haar man Franklin Elgin met Joost Zorgt in een klein pand in Bosschenhoofd. Twee jaar later groeiden ze door naar een nieuw hoekpand in het midden van het dorp met als werkgebied cliënten in de gemeenten Halderberge, Etten-Leur en Roosendaal. Intussen valt ook de Rotterdamse tak onder hun hoede.