Boer Bas uit Rucphen wint Modderpoeltrofee 2018

VIDEORUCPHEN - Het begon met een kapotte dakgoot van de varkensschuur. Bij een regenbui ontstond een plas water naast de schuur. Toen de varkens dat zagen doken ze er gelijk in.

De biologische varkensboer Bas Antonissen uit Rucphen bouwde de modderpoel verder uit. Donderdag kreeg hij van Wakker Dier de Modderpoeltrofee 2018.

Boer Bas zag zijn varkens genieten en trok de hele dakgoot van de schuur. Verder vergrootte hij de kuil en het plezier van de varkens nam toe. Donderdag ook. Ondanks de verzamelde media renden de beesten de schuur uit en de modder in. Een vrolijk gezicht.

Verkoeling

Volgens Valeska Hovener van Wakker Dier is een modderpoel belangrijk voor het welzijn van de varkens: ,,Met dit weer kunnen ze er verkoeling vinden. En daty is nodig want varkens kunnen niet zweten. Verder beschermt de modder de dieren tegen parasieten en is het goed voor eventuele wondjes."

Elk jaar reikt Wakker Dier de trofee uit. Bas Antonissen uit Rucphen en Niels van Engelen uit Heusden haalden dit jaar de finale. Het publiek mocht kiezen. Daarbij behaalde Bas 755 stemmen en zijn collega in Midden-Brabant 475. Donderdag nam Boer Bas de grote beker in ontvangt. 

Volledig scherm
Boer Bas Antonissen toont de Modderpoeltrofee aan de verzamelde media, terwijl achter hem de varkens genieten van de modderpoel. © Henk den Ridder
Volledig scherm
Lekker rollebollen in de modder bij Boer Bas. © Henk den Ridder

Krulstaartje

De Rucphense boer runt een biologisch bedrijf. Wat hebben de varkens daar aan? ,,Ze liggen stro en ze kunnen naar buiten als ze dat willen. Verder behouden ze hun krulstaartje en krijgen ze voer zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. We geven ruimte aan zo veel mogelijk natuurlijk gedrag. Als ie in de zon wil liggen, dan kan dat." 

Bas Antonissen geeft de zeugen ook de ruimte om hun biggetjes in de kraamstal goed op te voeden. Als de dieren de ruimte hebben houden ze hun hok zelf schoon. Ze richten een hoek in om te eten, een hoek om te liggen en poepen doen ze buiten. 

Volledig scherm
Volop belangstelling voor de Modderpoeltrofee 2018, die aan Bas Antonissen is uitgereikt. © Henk den Ridder

Duur

Het vlees van zijn varkens wordt door De Groene Weg op de markt gebracht. Een deel verkoopt hij zelf op zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Dan is er ook altijd gelegenheid om het bedrijf te bekijken, zegt de trotse boer. Ja, het vlees is anderhalf keer zo duur als regulier vlees. En wel vier keer zo duur als de door Wakker Dier verguisde kiloknallers! 

Het bedrijf aan de Bernhardstraat is opgezet door een oom van vader Antonissen. Die had aardbeien en zeugen. Vader Antonissen nam dat bedrijf over waarna Bas er ook in deel ging nemen. Bas wijst naar een stal: ,,Mijn vader heeft de schuur verbouwd tot een industriële stal. Nu, 26 jaar later, heb ik hem weer in de originele staat teruggebracht en geef ik de varkens zelfs de mogelijkheid naar buiten te gaan als ze dat willen."

  1. Aan de Heistraat in Hoeven rijdt bijna iedereen veel te hard
    PREMIUM

    Aan de Heistraat in Hoeven rijdt bijna iedereen veel te hard

    HOEVEN - In de Heistraat tussen de dorpskom van Hoeven en de A58 wordt veel te hard gereden. In opdracht van de gemeente Halderberge zijn vorig jaar verkeerstellingen uitgevoerd. Die toen aan dat 93 procent van de automobilisten de maximum snelheid van zestig kilometer per uur overschrijdt. Het gemeentebestuur noemt de uitkomsten verontrustend, hetgeen ook raadslid Gisela van Beek (Lokaal Halderberge) al suggereerde in vragen aan het college.