BN DeStem TuinAward: stadstuin met 130 bollen, spiralen en piramides

VIDEOBN DeStem TuinAward deel 1: stadstuin van Corrie Zijlmans in Roosendaal. De tuin is in de zomer en in de winter groen. Elke dag is er wel iets te doen.

Ik ben in de tuin, staat er op het bordje dat aan de Roosendaalse voordeur hangt. En dat klopt. Zodra het weer het toelaat is Corrie Zijlmans (69) buiten te vinden. ,,In de zomer ben ik altijd buiten, ik kom alleen binnen om de boel af en toe schoon te maken." In de tuin van zo'n 14 bij 14 meter oppervlakte kan ze een rondje lopen zoals ze graag wil en altijd in het groen zitten. ,,Ook in de winter.

Tot drie jaar geleden deed Corrie het onderhoud samen met haar man. Sinds zijn overlijden staat ze er alleen voor. ,,Mijn man was de buxusliefhebber. Hij heeft ze jarenlang zelf gestekt en opgekweekt. Gelukkig deden we sinds ons pensioen het knippen wel samen." 

Er staan in totaal zo'n honderddertig bollen, piramides en spiralen in de tuin, die ze zelf bijhoudt. Problemen met de beruchte buxusmot heeft ze niet.

Inmiddels woont ze al negenentwintig jaar op deze plek. ,,We kwamen voor de tuin, op het zuidwesten, aan een kant vrij." 

Volledig scherm
De vijver moet het met wat minder aandacht stellen. Corrie geniet wel van de bloeiende helleborussen in het vroege voorjaar. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Rozenblaadjes

Voordat het huis klaar was hadden Corrie en haar man met paaltjes de paden, terrassen en borders alvast uitgezet. De buxussen en fuchsia's werden vanuit het vorige huis meegebracht. Niet alles wat haar man deed heeft Corrie overgenomen. ,,Ik heb verschillende soorten rozen weggehaald. De hele dag vegen omdat het rozenblaadjes gesneeuwd heeft, vind ik niks aan." 

Ook de vijver krijgt iets minder aandacht. Ze haalt de uitgebloeide leliebladeren weg, maar liever ziet ze de lelies in de tuin bloeien.

,,Ook de luipaardbloem vind ik prachtig, de belamcanda chinensis, heeft een mooie oranje-gele bloem." Ze heeft er ooit één plantje van gekocht, de rest is zelf gezaaid. Nu staan ze op diverse plekken in de tuin. ,,Hij bloeit pas in augustus, daar ben ik dan echt op aan het wachten." 

Volledig scherm
Bloeiende cactussen in de kas langs het tuinpad. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Ananasbrem

Bij het tuinhuis staat een geurende bloeier, een ananasbrem, de cytisus battandieri. Ze zag hem ooit in Engeland tijdens een fietsvakantie. Pas jaren later vond Corrie de plant in Nederland, een geënte versie weliswaar, waardoor hij winterhard is. 

Relaxen doet ze weinig, maar in haar tuinhuis, leest ze weleens een boek of maakt ze albums met tuinfoto's. ,,Zeker op donkere dagen geniet ik van deze plek. De borders zijn aangeplant met allerlei gele bloemen. Daar word ik vrolijk van." 

Corrie geniet ook van de helleborussen, oftewel de kerst-roos, die in het voorjaar achter de vijver bloeien. Het hoekje erachter, met de Japanse esdoorn en verschillende varens is gereserveerd voor de vogels; het fungeert als schuilplaats voor jonge merels, roodborstjes en de heggemussen. 

In de kas langs het tuinpad heeft ze nog vetplanten en bloeiende cactussen staan. Het stukje tegenover de kas is aan een opknapbeurt toe, vindt ze. Eigenlijk is Corrie altijd bezig.

Volledig scherm
,,Mijn man was de buxusliefhebber. Gelukkig deden we sinds ons pensioen het knippen samen." Er staan zo'n 130 struiken in de tuin. © Foto Jan Stads / Pix4Profs
Volledig scherm
Een keur aan vogelhuisjes voor de jonge merels, roodborstjes en heggemussen, die een graag geziene gast zijn in de tuin. © Foto Jan Stads / Pix4Profs