BN DeStem TuinAward deel 7: Tuin van Yvonne en Joop de Blok uit Roosendaal
Tuinaward FotoalbumDe vijvertuin van Yvonne en Joop de Blok is een verborgen oase in de binnenstad van Roosendaal. Het stel houdt wel van een uitdaging als het om plantjes gaat.
Behalve een bloeiende klimroos verraadt niets de tuin die schuilgaat achter de huizen in de binnenstad van Roosendaal. Langs een smalle doorgang betreed je het domein van Joop en Yvonne de Blok; een oase in de stad.
's Zomers slapen ze in het tuinhuis achter bij de vijver. "Daar slepen we ons eigen bed naartoe. Op warme dagen kun je voor het slapen even afkoelen in het water", vertelt Yvonne.
Water
De rode draad in de tuin is water. Het is een echte vijvertuin. Naast de achterdeur staat het kleinste vijvertje met een inhoud van 60 liter water. En de fontein die Joop zelf maakte van twee gigantische schalen. Het echtpaar heeft daarnaast verschillende vijvers, waaronder een zwemvijver en een grote vijver waar 80.000 liter water in zit.
De kleinste vijver herbergt blaasjeskruid, een vleesetende plant en de piepkleine waterlelie pygmaea helvola. "Deze vijver is van mij", zegt Yvonne. De rest is vooral het idee van Joop. De zwemvijver is de nieuwste aanwinst. Het systeem draait op biologische filters en herbergt waterlelies en regenboogforellen.
"Gered van de voedselindustrie; stukken goedkoper dan bij een sierkweker", zegt Joop met een lach.
In een van de kleinere vijvers huist een snoek. "Die heb ik als visje van nog geen sigaret groot gevangen. Nu is hij 75 centimeter lang en weegt bijna 8 kilo."
Natuur en cultuur
"Natuur en cultuur loopt bij ons door elkaar heen", legt Joop uit. Waarmee hij doelt op de afwisseling tussen natuurlijke beplanting en sierplanten. Het gaat om het biologisch evenwicht. "Bij ons zie je geen slakken op de hosta's, omdat er genoeg onder ligt wat ze liever opeten."
Het stel loopt meerdere keren per dag door de tuin. Joop wil de tuin niet strak regisseren, maar stuurt bij waar nodig. "Het is belangrijk dat je kijkt wat er gebeurt als je ingrijpt", zegt hij. Soms lukt iets niet: ,,Ridderspoor wil hier niet groeien." Maar soms worden ze verrast, zoals met de bloeiende rietorchis. Yvonne heeft haar trillium en eenbes als succesnummers. "Proberen, proberen. Dan ben ik trots als het lukt."
Langs de oevers delen de eetbare waterkers en de roze fuchsia hun ruimte, afgewisseld met varens en slaapkamergeluk, een kamerplantje. In de vijvers staat de grote of scherpe boterbloem samen met lisdodde, oftewel rietsigaren. Joop: "Dan vallen de boterbloemen met hun dunne stengels niet om."
De tuin is van lieverlee zo gegroeid, geeft Yvonne aan. De eerste planten kwamen uit een geruimd gemeenteplantsoen. Zelf gooien ze vijverplanten die ze overhouden niet weg, die worden voor een symbolisch bedrag verkocht. Achter de loods hebben Joop en Yvonne een kwekerij met waterplanten. Zij zijn altijd met hun vijvers en planten in de weer.
"Dit is het resultaat van 50 jaar vijverervaring."
Eerdere afleveringen:
BN DeStem TuinAward deel 6: Tuin van Hendrik Postma en Connie Voeten in Rijsbergen, 'Goed toeven'
BN DeStem TuinAward deel 5: Tuin van Bea van Gool in Breda
BN DeStem TuinAward deel 4: Tuin van Renate van der Kraan en Jorg Middag in Ossendrecht
BN DeStem TuinAward deel 3: Tuin van Henny en Mieke Smits in Dongen
BN DeStem TuinAward deel 2: Tuin van Arjan en Geertje in Den Hout
BN DeStem TuinAward deel 1: Tuin van Peter en Nicole van Beers in Wouwse Plantage
(Tik op foto voor groot formaat Fotalbum)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Belgisch vlaggen: ‘Vanaf de andere kant hangt ie goed’
Die Belgen houden ons lelijk voor het lapje, dacht ik toen ik premier Rutte afgelopen dinsdag in Brussel voor een omgekeerde Nederlandse vlag zag staan. Het bestáát toch niet, dat je een nationale driekleur van je directe buren voor de tweede keer op zijn kop hangt? -
Zes mensen met gebroken heup door gladheid opgenomen op Spoedeisende Hulp in Breda
BREDA/ROOSENDAAL – De sneeuw die donderdag en vrijdag in delen van West-Brabant viel en op sommige plaatsen gladheid veroorzaakte, heeft vooral donderdag in Breda op de Spoedeisende Hulp (SEH) voor de nodige drukte gezorgd. -
Na twee jaar coronastilte weer een ouderwetse Wouwse tonpraatavond bij Donkenhof
WOUW - Vijf rasechte Wouwenaren in de ton, muziek van een verjongde band De Blaospoepers, Dorine en Gerrie met een opzwepende pauzeact, Jan van Oers als ‘aonmekaorprater’ en prins Eduward d’un jiste met zijn gevolg als rode draad. -
met video
Wéér overval bij tankstation in Roosendaal, drie daders op de vlucht
ROOSENDAAL - Een tankstation van de BP aan de Burgemeester Schneiderlaan in Roosendaal is woensdagavond overvallen. Het is al de tweede keer deze maand. Drie daders probeerden rond 22.45 uur een overval te plegen op het tankstation. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Proefje met vuurwerkvrije zones in Roosendaal, centrale vuurwerkshow wordt eerst onderzocht
ROOSENDAAL - Hoewel de politiek best zin heeft in een grote centrale vuurwerkshow met oud en nieuw, kan de gemeente die niet zelf organiseren. Roosendaal gaat eerst uitzoeken of de horeca er iets in ziet. En er komt een kleine proef met vrijwillige vuurwerkvrije zones. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.