Volledig scherm
© ANP

Bijna geen zwakke scholen meer in West-Brabant

ETTEN-LEUR Het aantal zwakke scholen in West-Brabant is in een jaar tijd afgenomen van zes naar drie. Dat blijkt uit gegevens van de Onderwijsinspectie.

Op peildatum 1 september 2016 telt deze regio één zwakke basisschool en twee middelbare scholen die onvoldoende scoren. Het gaat om openbare basisschool de Wending in Roosendaal, ZoomMAVO in Bergen op Zoom en de vmbo- en havo-afdeling van Graaf Engelbrecht in Breda.

De Wending
Bij de Wending liepen de eindtoetsresultaten van leerlingen uit groep 8 een paar jaar achter elkaar achter op het landelijk gemiddelde. Daarnaast merkt de Inspectie in haar rapportage op dat kinderen door veelvuldig zelfstandig werken weliswaar goed voorbereid zijn op het voortgezet onderwijs, maar dat dit voor veel leerlingen niet altijd werkt.

"De instructies die ze krijgen van de leraar is beperkt. Gezien de tegenvallende resultaten is dit voor een groot aantal kinderen niet gewenst", aldus de onderwijsinspecteurs in hun rapportage die begin dit jaar werd vastgesteld.

Directeur
Astrid de Schutter, directeur van de Wending, laat weten dat haar school hard heeft gewerkt om de resultaten te verbeteren. "En dat is gelukt. Het gemiddelde van de Citotoets van de laatste groep 8 was zelfs bovengemiddeld. Daarnaast hebben we onze instructies in de klassen aangepast."

De Schutter geeft aan dat haar school in zes jaar tijd is gegroeid van 100 naar 210 leerlingen. "Het is snel gegaan. Het kost veel tijd en energie om alles goed te begeleiden, zeker als je ook nog eens met veel zij-instromers te maken krijgt. Maar we hebben een kwalitatieve inhaalslag gemaakt en ik heb recent de bevestiging van de Inspectie gekregen dat we niet langer onder toezicht staan. We gaan van rood naar knalgroen."

ZoomMAVO
Ook bij ZoomMAVO in Bergen op Zoom hebben ze goede hoop dat het label 'zwak' begin volgend jaar verleden tijd is. "Alhoewel je tegenwoordig moet uitkijken met voorspellingen, kijk maar naar Trump", glimlacht Frank Looijen, directeur van ZoomMAVO en het Mollerlyceum.

De leerresultaten op 'Zoom' zijn de laatste twee jaar flink verbeterd, maar de kwaliteit van het onderwijsproces loopt achter. "Dat hebben we ons aangetrokken. Zo vindt er meer interactie plaats tussen docent en leerling. En we nemen lessen op om te kijken wat goed gaat en wat kan worden verbeterd in de klas."

Graaf Engelbrecht
De vmbo-afdeling op Graaf Engelbrecht in Breda scoorde vorig jaar ook al zwak en daar is dit jaar de havo bijgekomen. "De school doet er veel aan om de kwaliteit te verbeteren en heeft ook externe hulp, maar het moet echt beter. Het gemiddelde cijfer voor het centraal examen ligt zelfs ver onder het landelijke gemiddelde", aldus de inspecteurs. De schoolleiding was vrijdag niet bereikbaar voor een toelichting.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.