Een voorbeeld van een voor bijen paradijselijk gebied.
Volledig scherm
Een voorbeeld van een voor bijen paradijselijk gebied. © Natuurwerkgroep Rucphen.

Bijenlandschap West-Brabant opgericht om bijen te helpen

RUCPHEN - Om bijen te helpen overleven, wordt volgende week Bijenlandschap West-Brabant opgericht.

Dat is een netwerk van zes gemeenten en diverse natuurorganisaties, bijenhouders en bedrijven die zich samen gaan inzetten om het leefgebied van bijen en andere zogeheten bestuivers te verbeteren.

Ambassadeur

De gemeente Rucphen is trekker van dit netwerk onder aanvoering van ‘bijenambassadeur’ wethouder René Lazeroms die de plannen gisteren bekend maakte. ,,Vorig jaar heeft het ministerie van Landbouw een Nationale Bijenstrategie in het leven geroepen om bedreigde bijensoorten te helpen. De helft van onze 358 bedreigde soorten staan op de Rode Lijst, dat wil zeggen dat ze in hun voortbestaan worden bedreigd. Maar de bijenstand gaat wereldwijd achteruit en dat is niet goed voor de flora en fauna. Verdwijnen van bijen heeft een grote gevolgen voor de biodiversiteit van voedsel- en fruitproducten.”

Behalve wethouder van de gemeente Rucphen, mag René Lazeroms zich binnenkort ook bijenambassadeur noemen.
Volledig scherm
Behalve wethouder van de gemeente Rucphen, mag René Lazeroms zich binnenkort ook bijenambassadeur noemen. © Robert van den Berge

De gedachte is dat alle 18 partijen die volgende week hun handtekening onder de bijen-overeenkomst zetten, zich op eigen wijze inzetten voor het leefgebied van bijen en andere bestuivende insecten. Daarbij kun je voor gemeenten bijvoorbeeld denken aan het inzaaien van bermen met bloemrijke planten. De verwachting is dat samenwerking ervoor zorgt dat de kennis over bijen toeneemt en dat de landschappen kleurrijker worden. Dat is niet alleen aantrekkelijk voor de zoemers zelf, maar ook voor inwoners en recreanten.

Wageningen

Bijenlandschap West-Brabant wordt wetenschappelijk ondersteund vanuit de Universiteit Wageningen. Deelnemers zijn: Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen, Halderberge, Moerdijk, Woensdrecht, Evides, ANV Brabantse Wal, bijenhoudersvereniging Wal van Brabant, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Suiker Unie, waterschap Brabantse Delta, Fruitport West-Brabant, LSNed, Food4Bees.