Volledig scherm
Bibliotheek VANnU in Roosendaal. © peter van trijen/het fotoburo

Bibliotheken VANnU en Het Markiezaat onderzoeken fusie: ‘Er gaan geen ontslagen vallen’

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - Bibliotheken VANnU en Het Markiezaat overwegen te fuseren tot één bibliotheekorganisatie voor west-West-Brabant. Beide biebs hebben hiertoe een intentieovereenkomst getekend, de komende maanden worden de mogelijkheden verder onderzocht. 

Voor juni moet er een definitief besluit worden genomen. ,,Maar wij denken dat de kans op succes erg groot is’’, zegt bestuurder Frédérique Assink van VANnU. Die fusie zou op 1 januari in kunnen gaan.

‘Efficiënter’

Door samen te gaan hopen de twee organisaties efficiënter te werken en zich beter voor te kunnen bereiden op veranderingen in de toekomst. Assink: ,,Bibliotheken zijn meer dan plekken waar boeken uitgeleend worden. Het zijn ontmoetingsplaatsen, plekken waar leerlingen komen om te studeren. Daarnaast is de bieb is een grotere rol gaan spelen in de aanpak van bijvoorbeeld laaggeletterdheid. We zijn nu allebei te klein om al die veranderingen aan te kunnen.’’ 

Personeelskrapte

Quote

We merken nu dat we qua personele bezetting erg krap zitten, terwijl we allebei los van elkaar veel hetzelfde werk doen

Harry van der klink, directeur Het Markiezaat

Dat bevestigt Assinks collega Harry van der Klink van bibliotheek Het Markiezaat: ,,We merken nu dat we qua personele bezetting erg krap zitten, terwijl we allebei los van elkaar veel hetzelfde werk doen. We zijn allebei apart bezig met bijvoorbeeld het terugdringen van laaggeletterdheid. Dat kunnen we beter samen doen.’’ Daarnaast hopen beide organisaties door de fusie meer ruimte vrij te maken voor met name marketing en communicatie.

‘Geen ontslagen’

Assink en Van der Klink benadrukken dat een fusie niet ten koste zal gaan van personeel. Beide organisaties hebben samen bijna honderd mensen in dienst, veelal parttimers. VANnU heeft 67 medewerkers, Het Markiezaat ongeveer dertig. Van der Klink: ,,We hebben allebei een paar jaar geleden al een reorganisatie doorgevoerd.’’ Assink: ,,Er komen geen mensen gedwongen op straat te staan.’’ 

Quote

Er komen geen mensen gedwongen op straat te staan

Frédérique Assink, directeur VANnU

Wel moet er één directeur voor de nieuwe organisatie komen. Volgens Van der Klink zijn hij en Assink daar zo goed als zeker niet voor in beeld. ,,Wij zijn bijna aan ons pensioen toe. We willen afscheid nemen door één krachtige bieb achter te laten.’’ Ook het aantal vestigingen blijft gelijk. Voor de gebruikers verandert voorlopig ook niks.

Bibliotheek Het Markiezaat is actief in de gemeente Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. VANnU is de bieb voor Roosendaal, Halderberge, Moerdijk, Rucphen en Zundert. Samen hebben de biebs een verzorgingsgebied van zo'n 300.000 mensen.