Volledig scherm
Bij de opening van het nieuwe gebouw in februari 2015 werden allerlei typische scoutingactiviteiten gedaan, zoals paalconstructies maken met behulp van touwen. © Gerard van Offeren

Bezwaren tegen verhuur scoutinggebouw Molenberg

RUCPHEN - Een omgevingsvergunning waar niemand in Rucphen blij van wordt. 

Dat werd dinsdagmiddag duidelijk tijdens de hoorzitting over de vergunning die het college van B en W onlangs verleende aan scouting St. Jan voor gebruik en verhuur van scoutinggebouw De Molenberg aan de Sprundelseweg. 

Volledig scherm
Het gebouw aan De Molenberg in Rucphen waarvan Scouting St. Jan uit Sprundel en Scouting Rucphen gebruik maken sinds het in 2014 tot stand kwam. Het is nog van de gemeente, maar wordt in de toekomst overgedragen aan de beheersstichting © Scouting St. Jan

Medegebruik voor 10 jaar legaal maken

Het gaat om een tijdelijke vergunning van tien jaar die medegebruik door sportclubs legaal moet maken, voor zowel sportactiviteiten op het terrein als logeerpartijen in het gebouw. Dat gebouw is nu nog van de gemeente, maar gaat op zeker moment over in handen van een beheersstichting. 

Scouting begrijpt beperkingen vergunning niet

Drie bezwaren werden ingediend: één door de scouting zelf die niet goed begrijpt waarom de verhuur beperkt wordt tot sportclubs. ,,Om het onderhoud van het gebouw  te kunnen betalen, hebben we met de gemeente afgesproken het te verhuren",  zei een bestuurslid. 

,,Niet alleen aan andere scoutingverenigingen, maar bijvoorbeeld ook aan onderwijs en kerkgerelateerde clubs. Het uitsluitend noemen van sportverenigingen voegt niks toe en verandert het gebruik niet.”

Omwonende signaleert ‘Benidormse toestanden’

Een ander bezwaar kwam van de enige omwonende van de scouting die zich ergert aan de geluidsoverlast die de verhuur met name doordeweeks in de avonduren voor hem oplevert. 

Volledig scherm
Impressie van de bouw van de ‘sobere’ scoutingaccommodatie in 2014. © Koen Mol/hetfotoburo

,,Ik heb bij de gemeente al een handhavingsverzoek ingediend, maar ik word doorverwezen naar de politie. Daar heb ik meldingen gedaan over overlast en aangifte van vernieling, ik heb geluidsopnamen gemaakt, een filmpje waarop te zien is dat jongeren onder de 18 alcohol drinken. Maar er verandert niks. Wat moet ik doen zodat die Benidormse toestanden stoppen?”

Advies luidt: ga met elkaar praten

Met elkaar praten, adviseerde de voorzitter van de hoorcommissie, die constateerde dat de discussie op bredere en diepere problemen duidde. ,,Geluidsnormen zijn geen onderdeel van deze omgevingsvergunning”. 

RSV: ‘Blusmiddel is onze beregeningsinstallatie!’

Dat is brandveiligheid wel, een onderwerp waar voetbalvereniging RSV en Tennisvereniging De Bocht zich  bezorgd om maken. Zij zijn naast de scouting gevestigd en maakten ook bezwaar. ,,Wij hebben helemaal niets tegen de scouting, maar de manier waarop bijvoorbeeld de blusmiddelen geregeld zijn kan echt niet", zei de RSV-voorzitter. 

Volledig scherm
Archieffoto RSV 2018 © peter van trijen/pix4profs

‘Geen toezicht bovendien’

 ,,Daar moet onze beregeningsinstallatie voor gebruikt worden! In dat gebouw zit soms wel honderd man, zonder toezicht bovendien.”

Volgens een ambtenaar wordt intussen gewerkt aan een ontruimingsplan en een ontwerpbeschikking brandveiligheid. 

Volledig scherm
De accommodatie van Tennisvereniging De Bocht is vlakbij het scoutinggebouw. © Chris van Klinken / Pix4Profs