Volledig scherm
© EPA

Bezwaren tegen komst van Lidl naar Rucphen maken geen schijn van kans

RUCPHEN - Juridische bezwaren tegen de komst van supermarkt Lidl naar een nog te verbouwen pand aan de Raadhuisstraat in Rucphen maken geen schijn van kans. Ondernemers uit die branche zien daarom nu al af van verdere procedures. In gesprekken met de gemeente hebben zij er wel op aangedrongen dat met een aanpassing van het huidige beleid verdere uitbreiding van dit soort winkels moet worden voorkomen.

Dat laatste is nu voor de ondernemers van groter belang dat een kansloze strijd tegen de komst van Lidl. Het huidige bestemmingsplan op de grond van de voormalige meubelhandel Regtop staat detailhandel op die plek toe. Lidl wil daar nog voor de jaarwisseling die nieuwe vestiging openen.

,,Even zijn er twijfels geweest of het op basis van de regels wel kan. Maar ook eigen onderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk is. Dan kun je op je kop gaan staan, maar als de regels zo duidelijk zijn dan is het dat'', zegt eigenaar Peter Manniën van de gelijknamige supermarkt aan het Rucphense Raadhuisplein.

Negen supermarkten

Met de Lidl erbij telt Rucphen aan het einde van dit jaar maar liefst negen supermarkten. Kleinere winkels in deze branche houden zich met kunst- en vliegwerk overeind of houden het voor gezien. Zoals de Spar aan de Sint Janstraat in Sprundel die deze maand sluit en wordt overgenomen door de Coop-keten.

Een dorp verder, in Schijf, durfde Ruud Bouman van de Attent-winkel het dit voorjaar niet aan zijn contract met vijf jaar te verlengen. Hij tekende voor twaalf maanden bij om in die periode de effecten van de komst van Lidl te ervaren. 

De gemeente moet binnenkort nog wel de plannen voor een parkeerplaats bij de nieuwe Lidl ter inzage leggen. Inwoners kunnen daarop een zienswijze indienen.