Bezoekersrecords filmtheater Fanfare

OUDENBOSCH - De filmvertoning van Soof 2 leverde filmtheater Fanfare in Oudenbosch nog net de zesduizendste bezoeker over 2016 op. Daarmee is het bezoekersrecord gebroken. Dit tot grote tevredenheid van Ad Uijtdewilligen, die elf jaar geleden aan de basis stond van het filmhuis. ,,Twee jaar terug kwamen we uit op 5664 filmliefhebbers en dat is nu naar 6018 opgekrikt.''

Bij de laatste vertoning kon Anita van Alphen in de bloemetjes worden gezet. De Roosendaalse was de 6000e bezoeker, een mijlpaal voor Fanfare. Volgens Uijtdewilligen dankt de stichting het succes aan de nieuwe filmzaal Utopia in het Markland College dat eind 2015 is geopend en waar nu dus een vol kalenderjaar wekelijks op donderdagavond 'de betere films' vertoond zijn. 

De best bezochte film was Tonio met 187 bezoekers. De zaal was het minst gevuld bij The Red Turtle toen 35 bezoekers een kaartje kochten. ,,Maar beide films kregen wel een hoge waardering van het publiek, respectievelijk een 8,85 en een 8,29'', zegt Uijtdewilligen, die na afloop van elke film de toeschouwers naar een waarderingscijfer vraagt.

Een kwart van het bezoekersaantal kwam op schoolvoorstellingen af. ,,Deze vertoningen vinden we belangrijk voor de toekomst van de Fanfare en die tellen we altijd mee.'' zegt Uijtdewilligen, die ook de twee openluchtvoorstellingen in de tuin van Tivoli aanhaalt. ,,Deze twee Oudenbossche Movienights gaan we komende zomer zeker herhalen. Zoals we ook de samenwerking zoeken met andere instellingen of groeperingen.'' Hij noemt de oudercommissies en cultuurcommissie van het Markland College. ,,Maar ook de films die we met Vluchtelingenwerk Halderberge en de afdeling Amnesty International hebben vertoond.'' In de september-cultuurmaand keerde het thema 'iconen en symbolen' in vier films terug. 

Van alle films werd I, Daniel Blake met een 9,31 het hoogst gewaardeerd. De films Land of mine-Under sandet en Room scoorden eveneens een dikke negen. Hoogtepunten waren voorts de viering van het tienjarig bestaan in maart met fragmenten uit de beste films aller tijden volgens het publiek en dat alles gepresenteerd door filmkenner René Mioch.

Volgende week pakt Fanfare de draad weer op met de vertoning van de documentaire De Juf van Kiet op 12 januari. Aanvang 20.15 uur.