Volledig scherm
Watertoren Stampersgat. © Thom Van Amsterdam

Bewoners watertoren Stampersgat vangen bot: recht op vrij uitzicht bestaat niet

DEN HAAG/STAMPERSGAT - De bewoners van de watertoren in Stampersgat zijn vergeefs in hoger beroep naar de Raad van State gestapt tegen de bouw van negen appartementen aan de Brugstraat. Woensdag veegde de Raad van State hun bezwaren van tafel.

Marie-Louise den Otter en haar partner Geoffry van Vugt vinden dat het gebouw met negen sociale huurappartementen waar ze straks op uit kijken afbreuk doet aan hun woonomgeving. Ze vinden dat het  gebouw ‘Re-Bus’ met twee bouwlagen en een kap hinderlijk in hun uitzicht komt te staan. Het stel woont zelf in de toren op zo’n tien meter hoogte. Tussen watertoren en nieuwbouw ligt de Brugstraat.

Geen recht op vrij uitzicht

De Raad van State vindt dat de gemeente Halderberge de behoefte aan goedkope woningen voor starters en senioren voldoende heeft aangetoond. De appartementen worden gebouwd door woningcoöperatie Woonkwartier. Het gebouw past ruimtelijk goed in de omgeving, vindt de Raad van State. ,,En een blijvend recht op vrij uitzicht bestaat niet’’, zegt de Raad van State.

Het beroep van het stel op de afgeschoten stikstofregeling PAS is door de Raad van State afgewezen. Hun advocaat Paul Koeslag probeerde de vergunning, die in februari 2018 is verleend, onderuit te krijgen met een beroep op deze stikstofregels. De Raad van State is hier niet inhoudelijk op ingegaan omdat het beroep op de PAS veel te laat is aangevoerd.