Volledig scherm
Het slachtoffer van de schietpartij zette begin december zijn huurbusje stil bij het politiebureau aan de Nieuwstraat. © Christian Traets/MaRicMedia

Bewoner beschoten huis Roosendaal is verdachte schietpartij Diamantdijk

ROOSENDAAL - De beschieting van een woning aan de Amethistdijk in Roosendaal is volgens burgemeester Jacques Niederer drugsgerelateerd. De uitbarsting van  geweld is waarschijnlijk het gevolg van een (drugs)vete. Bewoner Hicham B. (29), het vermoedelijke doelwit, is een van de verdachten van de schietpartij op de Diamantdijk. Daar raakte 5 december zijn 22-jarige plaatsgenoot Y. gewond door een kogel.

B. zat sindsdien in de cel op verdenking van poging tot moord maar mocht vrijdag van de rechtbank naar huis in afwachting van het proces.

Doodsbang

Familieleden zijn ervan overtuigd dat Y. achter de aanslag zit op de woning en dat Hicham het doelwit was. ,,De hele familie is doodsbang'', zegt een schoonzus. De schoten vielen net nadat Hicham thuis was gekomen. 

Zaterdag hadden de bewoners al een Volvo voorbij de woning zien rijden met achter het stuur een vriend van Y. Deze auto hebben de bewoners zien wegrijden na de schietpartij. De politie heeft kort na het incident in de buurt een Volvo in beslag genomen.

De daders hebben onder meer door de brievenbus en een rolluik geschoten. De bewoner, zijn vrouw en hun drie kinderen waren thuis en bleven ongedeerd. 

Ondergedoken

Na de aanslag is de doodsbange echtgenote van B.'s broer Jaoud halsoverkop ondergedoken met haar vier kinderen. Haar man (37) is ook verdachte van de poging tot moord aan de Diamantdijk. Hij heeft bekend op Y. te hebben geschoten en zit nog vast. De betrokken mannen zijn bekenden van de politie en volgens buurtbewoners actief in het drugsmilieu. 

Quote

Hij dreigde ook kinderen, vrouwen en zelfs oma verschrik­ke­lij­ke dingen aan te doen

Advocaat Ed Manders

Advocaat Ed Manders zegt dat de Marokkaanse familie B. al maanden geterroriseerd door Y., die vroeger nota bene een goede bekende was van  de familie. Aan de basis van het conflict zou blijkens verklaringen een diefstal door Y. liggen van 30 kilo hennep bij een oom van de broers.

,,Het begon allemaal in oktober met bedreigingen van enkele neefjes door Y. via sms'', zegt Manders. ,,Toen volgde een Snapchat-filmpje dat door half Roosendaal is gezien. Daarin dreigde hij ook de vrouwen, kinderen en zelfs oma verschrikkelijke dingen aan te doen. Die kerel is helemaal gestoord'', aldus advocaat Manders.

Aangifte

De broers B. raakten volgens Manders emotioneel helemaal van slag door de bedreigingen en beledigingen en gingen voor de veiligheid van hun gezinnen aangifte doen. Hisham deed dat op 4 december vorig jaar. Hij overhandigde daarbij een usb-stick aan de politie met het zeer expliciete Snapchat-filmpje en dreig-sms'jes. Broer Jaoud had een afspraak voor dinsdag 5 december. Maar zo ver kwam het niet.

Flits

Volledig scherm
Een woning aan de Amethistdijk in Roosendaal is in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 februari 2018 beschoten. Er zat onder meer een kogelgat in het rolluik. © Franka van der Rijt

Eerder die dag volgde op de Diamantdijk de gewapende confrontatie. Op bewakingsbeelden is te zien dat het huurbusje van Y. wordt klemgereden door drie auto's, waaronder die van de broers.  Volgens justitie duidt de gang van zaken op voorbereiding en is daarom sprake van poging tot moord. Volgens Hisham was het alleen de bedoeling  Y. een lesje te leren, een 'pets te geven'. Jaoud heeft bij de politie bekend dat hij in een 'flits' heeft geschoten op het busje van Y., die één keer werd geraakt in zijn bovenrug.

Het slachtoffer vluchtte richting politiebureau in de binnenstad, waar Hisham hem na een wilde achtervolging achterhaalde en op straat klappen gaf, voordat agenten hem aanhielden. Zijn broer meldde zich ruim een week later op het bureau.

Uitgescholden

Y. kon na behandeling in het ziekenhuis dezelfde dag naar huis. Ook na het schietincident gingen de bedreigingen volgens de familie B. door: ,,Hij heeft twee nichtjes van de fiets gegooid, de vrouw van Hicham en haar zussen op straat uitgescholden en bedreigd en afgelopen dinsdag nog twee neefjes de stuipen op het lijf gejaagd door vanuit de auto een schot te lossen. Daar is allemaal aangifte van gedaan. Waarom pakken ze die man niet op. Wat moeten wij doen als de politie ons niet helpt?''

De politie gaat inhoudelijk niet in op de zaak. Het is niet bekend of ze met Y. heeft gesproken over de beschuldigingen van de familie. Ze zegt wel te onderzoeken of er een verband is met de beschieting van de woning en het geweld op de Diamantdijk.

In Breda werden begin januari twee huizen in een drukke woonwijk beschoten, gevolgd door een moord in het criminele circuit. Vanwege het criminele (drugs)geweld wil de regio meer rechercheurs van het kabinet.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement