Ben was z'n leven lang een vrijbuiter

STAMPERSGAT - Met een joviale groet 'aan alle schrijvende collega's van BNDeStem' namen we woensdagochtend afscheid. Ben Donkers was even daarvoor op de foto gezet voor een verhaal over zijn nieuwste boek 'Markant Stampersgat', een dikke pil vol volksverhalen van oud-dorpsgenoten. Een jaar lang tekende Donkers en z'n vriend Antoon Koevoets herinneringen op aan zijn geboortedorp, nu waren de 800 bladzijdes klaar. Een interview met pot koffie bij Koevoets thuis, daarna een foto maken op het weike van Jan Bus met de kerk op de achtergrond. 

,,Kom Toon, ik breng je wel even terug thuis.'' Bij het instappen in z'n auto gaat het plotsklaps mis.  Koevoets: ,,Hij was de controle over z'n lichaam kwijt.'' Een ambulance brengt hem naar het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom, waar hij nog geen half etmaal later overlijdt. Ben Donkers was z'n leven lang een vrijbuiter, een levensgenieter. Soms rebels, dan weer loyaal. Geboren in het bevrijdingsjaar kwamen als puber de jaren zestig als geroepen. Tijdgenoten reden rond op hun brommertjes, maar Ben had een Austin Healey. Geen café in de wijde omtrek waar de cabrio niet voor de deur gestald stond. 

Als journalist werkte hij voor de Wegener-weekbladen. Eerst in Roosendaal,  later in Middelburg. Voor deze krant maakte hij wekelijks een goed gelezen rubriek over de hengelsport, zijn grote passie. Visserslatijn was aan Donkers niet besteed. Vrolijk en nuchter tegelijk, maar met voldoende relativeringsvermogen. Een tijdlang liet Ben zich in z'n geboortedorp niet meer zien, tot hij op zekere dag jeugdvriend Koevoets tegen kwam, die hem vroeg stukjes te schrijven over het Stampersgat van toen. Sindsdien was hij weer geregeld terug op 't Gat en met de Weelfeesten stond hij steevast met zijn vroegere kameraden aan een tafeltje net buiten de tent. Pilsje erbij en eindeloos ouwehoeren waar al die mooie meiden van 't Gat toch gebleven waren. Hangplek voor oudere jongeren.

Precies op die plek op het J.F. Vlekkeplein stapte Ben woensdag vol jolijt zijn auto in. De proefdruk van het lijvige boek in mijn handen achterlatend. Ambitieus als altijd gaf hij de aanzet tot een vervolg: ,,We hebben nog verhalen zat voor minstens een tweede boek.'' Ben Donkers is 71 jaar geworden.

Wim van den Broek