Volledig scherm
Zorgpersoneel en cliënten protesteerden een paar keer op de Markt tegen de veranderingen op het gebied van huishoudelijke hulp in Roosendaal. © Coen Hagenaars

Bemiddelaar huishoudelijke hulp Roosendaal: 'Uren terug of naar de rechter'

ROOSENDAAL - Weg met het beleid waarbij huishoudelijke hulp in Roosendaal wordt toegewezen aan de hand van wat er nodig is voor 'een schoon en leefbaar huis'. Die hulp moet weer gewoon toegekend worden op basis van het aantal uren, waarbij iedereen hetzelfde aantal uren hulp moet krijgen als vóór de verandering van juli dit jaar. 

Dat is de inzet van de bemiddelaar die de problemen met de huishoudelijke hulp in Roosendaal op moet lossen, zegt jurist Kevin Wevers van het juridisch advieskantoor dat hierbij betrokken is. ,,Wij willen die oude manier van indicatie terug, op basis van een aantal uren en niet op basis van het resultaat. Gebeurt dat niet, dan zullen we mogelijk naar de rechter stappen'', kondigt hij aan. 

150 zaken

Bemiddeling moet oplossingen bieden voor de 150 Roosendalers die bezwaar hebben aangetekend tegen de veranderingen in de huishoudelijke hulp. Roosendaal heeft de werkwijze voor het toekennen daarvan per 1 juli gewijzigd: bij het toewijzen wordt niet langer uitgegaan van een vast aantal uren hulp per week, maar van hoeveel werk er nodig is om een huis 'schoon en leefbaar' te krijgen. Zo'n 150 cliënten tekenden bezwaar aan, onder meer omdat ze uren hulp inleverden en hun vertrouwde hulp kwijtraakten. 

Zorgwethouder Corné van Poppel kondigde het aanstellen van een mediator in oktober al aan. Daarbij wordt samen opgetrokken met FNV en jurist Wevers. Volgens Wevers waakt hij daarbij over de juridische gang van zaken, vakbond FNV over de arbeidsvoorwaarden van de zorgmedewerkers en de gemeente gaat over het beleid. 

Water bij de wijn

Juist die laatste zal volgens Wevers in dit proces water bij de wijn moeten doen. ,,Want het is bij dergelijke veranderingen zo dat de winnende partij alle afspraken over hoort te nemen van de verliezende partij. Dat gaat wel vaker mis. Maar de gemeente Roosendaal heeft vanuit de Wmo wél de inspanningsverplichting er op toe te zien dat die oude afspraken over worden genomen. En dat is hier duidelijk niet gebeurd.''

De bemiddelaar moet nog voor de jaarwisseling aangesteld zijn, zegt Wevers. ,,Het heeft allemaal wat langer geduurd, omdat het een drukke tijd is geweest.'' Wel zegt Wevers een tussenoplossing te hebben gevraagd voor de schrijnende gevallen. ,,Die moeten binnen twee weken geholpen zijn.'' 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Geef de wethouder een baan

  Geef de wethouder een baan

  Als we de cijfers mogen geloven, zijn er in West-Brabant ongeveer evenveel vacatures al werklozen. Als arbeid een homogeen goed was, was het probleem snel de wereld uit. Dan waren er niet te veel varkenshouders en te weinig weervissers, sloten vraag en aanbod exact op elkaar aan. Helaas worden wij stervelingen vanaf de wieg een zekere richting opgeduwd en komen talenten, kennis en vaardigheden boven drijven, die soms voor geen meter aansluiten op de arbeidsmarkt.
 2. Perplex leeft eigen sprookje: theatergroep verbindt generaties op podium
  PREMIUM

  Perplex leeft eigen sprookje: theater­groep verbindt generaties op podium

  BREDA - Er was eens... een clubje van vijf studievrienden en -vriendinnen dat een muziekgroepje oprichtte. Vier decennia vooruit in de tijd naar 2020 - dat kan in sprookjes - en het clubje bestaat nog steeds. Onderweg kwam er een vijfmans combo bij, de oorspronkelijke vijf kregen nakomelingen en intussen staat het hele zwikkie op het podium. Waarbij de kinderen intussen de regie mede in handen namen en hun ouders aansturen.