Volledig scherm
Stadspark op oude begraafplaats en pastorietuin in Rucphen. Vlnr Wim Gobbens, Jan van Broekhoven en Jan Struijs met het ontwerp. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Begraafplaats Rucphen steeds desolater

RUCPHEN -  Als het aan het parochiebestuur ligt, mag het snel gaan met de ombouw van de oude begraafplaats bij de St. Martinuskerk in Rucphen tot park. Want, zoals het kerkhof er nu bij ligt, een kale zandvlakte met nog her en der een grafzerk, ziet het er wat onverzorgd en desolaat uit. 

Grafrechten

En bovendien zijn de bestuurders al vanaf pakweg 2003 bezig om de Martinuskerk en omgeving up-to-date te maken. De ombouw van het kerkhof tot openbare parktuin is voor het bestuur voorlopig het laatste project; het is onderdeel van de totale herinrichting van de dorpskern Rucphen die na de bouwvakvakantie begint. ,,We respecteren uiteraard de bestaande  grafrechten en hebben alle nabestaanden er enkele jaren geleden al persoonlijk over aangeschreven", zegt Jan van Broekhoven, bouwkundig adviseur van de parochiekerncommissie. ,,Dit jaar worden nog tien grafstenen geruimd en in 2022 de laatste twaalf.”

Quote

De zerken worden verwijderd, maar niet de resten van de overlede­nen, daarom blijft de huidige padenstruc­tuur bestaan.

Jan van Broekhoven, Bouwkundig adviseur parochiekerncommissie St. Martinuskerk

Belangrijke voorwaarde voor het parochiebestuur om mee te werken aan de aanleg van een openbaar park is het behoud van de padenstructuur. ,,De zerken worden verwijderd, maar de resten van de overledenen niet. Daarom blijven de huidige paden bestaan, zodat bezoekers van het park niet over gestorvenen lopen.”

H.Hartbeeld

Jan Struijs, voorzitter van de parochiekerncommissie hoopt dat de gemeente voor 2022 al met de aanleg van het parkje begint, omdat ‘alle seinen intussen op groen’ staan. ,,De aanplant van nieuwe struiken en bomen kan best al eerder beginnen. Zelf bereiden we de verplaatsing van het Heilig Hartbeeld voor, een rijksmonument, vanuit de haag naar de achtermuur van de kerk. Daar maken we een afdak zodat het beter beschermd wordt tegen weersinvloeden.”

Contouren

Een deel van de fundamentcontouren van de oude kerk die in 1810 werd gebouwd (en in 1933 vervangen door het huidige gebouw) wordt straks opnieuw zichtbaar gemaakt. Het al eerder gerestaureerde kruis, met in de kelder de resten van vroegere pastoors,  blijft gewoon staan. 

Volledig scherm
De begraafplaats achter de St. Martinuskerk in Rucphen wordt omgebouwd tot openbare parktuin. Het is onderdeel van het totale herinrichtingsplan van de dorpskern Rucphen. Het gebouw op de achtergrond wordt gesloopt om plaats te maken voor appartementen. © Florence Imandt
Volledig scherm
Het kerkhof achter de Martinuskerk wordt steeds desolater. © Florence Imandt