Archeologisch onderzoek hoeft in Rucphen meestal niet meer
RUCPHEN - Projectontwikkelaars of particulieren die in Rucphen willen bouwen, hoeven voortaan minder vaak rekening te houden met eventuele archeologische vondsten.
De zogeheten vrijstellingsgrenzen om onderzoek te doen naar te verwachten vondsten, worden namelijk behoorlijk versoepeld. Dat blijkt uit de nieuwe archeologienota van de gemeente Rucphen, samengesteld door archeologen van de Regio West-Brabant.
Op sommige plekken kan niks waardevols zijn
Het gaat daarbij om de normen voor de diepte waarop mogelijk iets waardevols in de bodem zit en om de normen voor de oppervlakte van een bouwplan. ,,We weten nu door nader onderzoek van diverse instanties, dat er op veel plekken niks waardevols kán zijn", zegt wethouder Laura Matthijssen. ,,Onzin om daar mensen op te zadelen met archeologische onderzoekskosten.”
In de gemeente Rucphen zijn drie archeologische perioden van belang: 1. 9700 tot 2000 voor Christus, de periode waarin mensen leefden van de jacht en het verzamelen van vruchten 2. vanaf 2750 voor Christus, de periode van veenwinning en het begin van landbouw 3. vanaf 1300 na Christus, de periode waarin vruchtbaar veen uitgeput raakt en schrale zandgronden ontstaan.
Amateurarcheologen zoeken graag naar vuursteen
Tot nu toe zijn 147 zogeheten vondstlocaties geteld, met in totaal 530 items. Het kan gaan om sporen in de bodem van menselijke activiteit, maar ook om door mensen gemaakte voorwerpen. De meeste items die in Rucphen werden aangetroffen zijn sporen uit de steentijd: 420 stuks. Volgens de schrijvers van de nota is dat te verklaren uit het feit dat met name amateurarcheologen graag zoeken naar vuursteen.
Eén opvallende vindplaats: Kasteel Sprundelheim
Deze amateurarcheologen zoeken vaak op dezelfde plekken en dat betekent dat veel vondsten uiteindelijk verwijzen naar één of enkele plaatsen. Bovendien zijn er binnen de gemeente Rucphen sowieso weinig archeologische onderzoeken uitgevoerd. Het grootste deel van de vindplaatsen dateert uit de vroegste periode en verwijst naar bewoning, met name tussen Schijf en De Oude Zoek. Eén vindplaats verwijst naar de functie verdediging: kasteel Sprundelheim, genoemd in een schenkingsakte uit 922 van de abdij van Thorn.
Wie wil bouwen moet zelf het archeologisch onderzoek betalen
Als archeologisch onderzoek bij een bouwproject nodig is, zijn de kosten voor rekening van de degene wil bouwen. De gemeente bepaalt of zo'n onderzoek nodig is. De nieuwe archeologienota is in te zien op het gemeentehuis en wie wil kan een reactie indienen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Handgranaat aan de deur is ‘nachtmerrie’ voor Roosendaals gezin, maar bewijs tegen verdachte ontbreekt
Roosendaal -
PREMIUM
Ouderen in belabberde toestand naar verpleeghuis: na opname volgt al snel het overlijden
ROOSENDAAL/BREDA - Pas bij acute nood worden kwetsbare ouderen nog opgenomen in het verpleeghuis. Gemiddeld komen zij acht, negen maanden na opname te overlijden.Roosendaal -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMDerde/vierde klasse
Alliance rekent in strijd om promotie eenvoudig af met zwakke broeder SSW
Alliance rekende zaterdagmiddag in de eerste ronde van de nacompetitie om een plek in de derde klasse eenvoudig af met het Dordtse SSW. Na negentig minuten stonden kille en duidelijke cijfers op het bord: 4-0.Roosendaal -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
PREMIUMamateurvoetbal
Sterspeler Didi kondigt verrassend vertrek aan bij RBC: ‘Aanvoerdersband altijd met trots en liefde gedragen’
Roosendaal -
-
-
PREMIUMMet video
Mark Cavendish met de fanclub van Cees Bol op pad in ZLM Tour: ‘Ze hadden hem afgeschreven’
In aanloop naar de Tour is Mark Cavendish de komende vijf dagen de grote publiekstrekker in de ZLM Tour, die onder andere de regio West-Brabant, Oosterhout en Schijndel aandoet. De Brit aast straks in Frankrijk op het absolute rittenrecord. Cees Bol is de man die voor hem de sprint aan moet trekken. ,,Ze hadden hem afgeschreven, maar Mark zelf twijfelt nooit aan zichzelf.”Roosendaal -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.