Ans (81) stapt nog één keer op het paard

DromenDit was het laatste op haar bucketlist. Nog één keer paardrijden. ,,Gewoon om te weten hoe het ook alweer voelt om op een paard te zitten”, aldus de 81-jarige Ans Bello-Witkam uit Zegge. Verder heeft ze naar eigen zeggen alles gedaan in haar leven wat ze wilde doen.

Durf te dromen
Nog één keer naar het graf van vader, een rondje rijden in een echte ambulance... De verslaggevers van BN DeStem gingen de afgelopen weken op pad om uw dromen waar te maken. Dit leverde vrolijke, ontroerende taferelen op. Vandaag vindt u in de kerstbijlage een selectie van de dromen die we samen met vele partners uit de regio, konden vervullen. De komende tijd verschijnen nog meer waargemaakte dromen op bndestem.nl/dromen.

,,Leuke studie gevolgd, altijd de baan gehad die ik wilde, een schat van een man getrouwd en mooie reizen gemaakt”, somt de voormalige Engelse lerares van het Gertrudis College in Roosendaal op. Veertig jaar heeft ze hier lesgegeven.

Tien jaar geleden leerde ze Marijke van Oudenaarden-Frijters kennen. En inmiddels is er een hechte vriendschap ontstaan. Ans: ,,Ik ben mijn man acht jaar geleden verloren en heb geen kinderen. Ik beschouw Marijke als familie.”

Marijke: ,,Ze praat regelmatig over vroeger. Veel verhalen gaan over paardrijden. Zo heeft ze een eigen paard, Lancelot, gehad. Ook heeft ze twee zomers in Engeland doorgebracht bij de voormalig Europees springkampioene. Altijd geeft ze als wens aan om nog een keer te rijden.” Ans: ,,Ik vind het zo verschrikkelijk lief dat ze me heeft opgegeven. Ik werd helemaal emotioneel toen ik het hoorde.”

Volledig scherm
Ans Bello-Witkam is 81 en wilde graag nog eenmaal paardrijden. De wens werd ingestuurd door vriendin Marijke van Oudenaarden. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
Op- en afstappen blijkt moeizaam, maar het rijden is ze Ans Bello-Witkam nog niet verleerd. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

En dus worden in het Hippisch Centrum Rucphen de paarden gezadeld. Wel de grote. Want pony’s, daar houdt Ans niet zo van. Het moet een ‘echt paard’ zijn. Eigenaresses Carla (59) en dochter Sophie (29) Baggerman moeten even grinniken. Carla: ,,We snappen haar wel. Maar we moeten ook rekening houden met haar veiligheid. Het is toch weer even geleden dat ze heeft gereden.”

Niet veel later stapt Ans vol vertrouwen op Duchess, een zwarte Fries. Met kaarsrechte rug pakt ze de teugels op en rijdt weg. Net als met fietsen, verleer je het nooit. Ondertussen mompelt ze iets over hoe het paard reageert op de teugels. Carla: ,,Ze heeft een goede houding. Je ziet dat ze veel gereden heeft. Je verleert het niet snel, maar je moet het ook niet onderschatten hoe het na zoveel jaar is.”

Sophie loopt met haar mee. Vlot doorstappen gaat prima, maar draven lukt niet meer. Na een korte rit stapt Ans af. ,,Eigenlijk had ik dit twee jaar geleden moeten doen. Inmiddels heb ik een hersenbloeding gehad en niet veel kracht meer in mijn benen.”

Teleurgesteld? Ans: ,,Een beetje. In je hoofd kun je het nog. Zie je jezelf zo je benen over het paard gooien en wegrijden. Die herinnering aan dit gevoel is erg sterk. Maar ik heb het in ieder geval geprobeerd. Als ze nu zouden zeggen dat ik nog maar een paar maanden te leven heb, dan zou ik daar vrede mee hebben. Het is goed zo. Ik ben klaar.” 

Volledig scherm
Nog eenmaal rijdt Ans Bello-Witkam op een paard. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement